FNV Bondgenoten

Schoonmakers ministeries in actie: "Minister Kamp heeft zijn belofte gebroken"


* 31-08-2011

* Marco van Moort (voorlichter)

Zo'n vijftig schoonmakers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid voeren woensdagmiddag actie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze zijn verbijsterd over de bezuiniging op de schoonmaak en de wijze waarop zij behandeld worden. Minister Kamp heeft zijn belofte gebroken, vinden ze.

De schoonmakers hebben minister Kamp van Sociale Zaken in maart van dit jaar aangesproken op zijn gedrag. Ze boden hem toen het Boter-manifest aan. Het Boter-manifest is bedoeld voor opdrachtgevers die boter op hun hoofd hebben. Kamp heeft zijn mond vol over het goed behandelen van schoonmakers, maar op zijn eigen ministerie schortte het daar nog al aan. De schoonmakers overhandigen vandaag daarom een passend cadeau aan de secretaris-generaal.

Onverantwoordelijk marktgedrag

Kamp beloofde toen respectvol met de schoonmakers om te gaan en zelfs de Code Verantwoord Marktgedrag te zullen ondertekenen. Inmiddels is gebleken dat die mooie woorden niet veel waard zijn. De nieuwe aanbesteding van de schoonmaak leidde tot een goedkoper contract, waarbij twintig procent van de schoonmakers overgeplaatst dreigt te worden. Reden genoeg voor grote onrust bij de schoonmakers.

'Ministerie van Prijsduiken'

"Het lijkt wel het ministerie van Prijsduiken", verzucht schoonmaker meneer Bahadoersingh zich hardop af. "Er is al drie keer op de schoonmaak bezuinigd. En nu weer. Minister Kamp heeft zijn belofte gebroken. Ze hebben zo'n twintig procent van de schoonmakers wegbezuinigd. Wij zitten in de onzekerheid en de werkdruk van de overblijvers dreigt onmogelijk hoog te worden. Dat pikken wij niet."

Ogenschijnlijk prachtig

"Minister Kamp en zijn collega's denken blijkbaar dat wij vier handen hebben. Hij geeft ons een Fata Morgana. Van een afstandje lijkt het prachtig, maar als je dichterbij komt blijkt het toch nog allemaal woestijn. En dat geldt ook voor de ministeries zelf: met deze zoveelste bezuiniging op de schoonmaak worden de kantoren een smerige bende", zegt schoonmaakster mevrouw Balgobiend. "Want echt goed schoonmaken kan dan niet meer, daarvoor zijn er te weinig mensen met te weinig tijd om het werk te doen."