D66

woensdag 31 augustus 2011

VS geen toegang tot data op Europese servers

De Amerikaanse overheid moeten ophouden Europese persoonsgegevens op te vragen die liggen opgeslagen bij Europese bedrijven met een hoofdkantoor in de VS.

VS aanspreken

Op initiatief van D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld roept de Commissie Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement eurocommissaris Reding op de privacyrechten van Europese burgers te beschermen, en de Amerikaanse regering hier zo snel mogelijk op aan te spreken.

Europese privacywet

"De Europese Commissie moet snel duidelijk maken dat Europese bedrijven en burgers onder de Europese privacywetten vallen", benadrukt In 't Veld. "Europese burgers en bedrijven moeten ervan op aan kunnen dat EU-instituties hun eigen wetten handhaven."

Niet overhandigen

In 't Veld reageert hiermee op een uiterst onbevredigend antwoord van Reding op schriftelijke vragen van het Europees Parlement. "De Europese Commissie laat onduidelijkheid bestaan of Amerikaanse wetten van toepassing kunnen zijn op data die zijn opgeslagen op Europese servers. Reding legt het probleem neer bij de bedrijven die worden geconfronteerd met vorderingen uit de VS, terwijl we die bedrijven juist actief moeten bijstaan om de persoonsgegevens níet te overhandigen."

Kiertje

Het bevalt In 't Veld niet dat de Europese Commissie de deur op een kiertje laat staan voor bilaterale afspraken hierover tussen de VS en EU-lidstaten. In een nieuwe brief aan eurocommissaris Reding vraagt In 't Veld om opheldering. "De Europese Commissie moet dit dringend opnemen met de Amerikaanse regering en duidelijk maken dat we dit niet accepteren."