Gemeente Utrecht

Onderstaand een nagekomen besluit uit het college van b en w van 30 augustus 2011:

Vernieuwing hulp sociaal kwetsbaren in Utrecht

Het college heeft vandaag een nieuwe en integrale aanpak vastgesteld voor de hulp aan sociaal kwetsbare Utrechters. Hierbij staan de eigen kracht van mensen, de inzet van het eigen netwerk en het leveren van een tegenprestatie centraal.

De organisatie van de ondersteuning wordt eenvoudiger: dichtbij en geïntegreerd. Uitgangspunt is één klant, één plan, één contactpersoon. Cliënten krijgen zelf zoveel mogelijk de regie. En de betrokkenheid van de omgeving en van sociaal ondernemers wordt gestimuleerd. Gewoon meedoen (werk) in de samenleving vormt het perspectief van de aanpak. Het bestaande aanbod gaat op de schop. Een deel verdwijnt, een deel wordt aangepast en er komen nieuwe activiteiten.

De nieuwe werkwijze is een antwoord op de vraag om met minder budget en lagere organisatiekosten de succesvolle aanpak die er in Utrecht voor sociaal kwetsbaren bestaat, te behouden en verder te ontwikkelen. Het vastgestelde kader is richtinggevend voor de uitvoering van de WMO, de decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wet Werken naar Vermogen (WWNV). De aanpak is samen met partners in de stad ontwikkeld en wordt in 2012 via pilots in de wijk getest, waarna de nieuwe werkwijze stadsbreed wordt ingevoerd.