Ingezonden persbericht



Rotterdam, 31 augustus 2011

Hogeschool Rotterdam kiest voor talentontwikkeling in Rotterdam

Hogeschool Rotterdam wil zich profileren als een hogeschool met een sterke focus op talentontwikkeling in de regio Rotterdam. Zij geeft hieraan invulling door te kiezen voor een profiel dat op drie pijlers rust: een bewuste keuze voor de stadsregio, een typisch Rotterdams onderwijsmodel en een breed palet aan opleidingen die verschillende studenten aanspreken en aan de hogeschool moeten binden. Bovendien biedt de hogeschool alle ruimte aan samenwerking tussen studenten, docenten en bedrijven om tijdens projecten een bijdrage te leveren aan innovaties in de stad. Tijdens de jaaropening van de hogeschool brak Jasper Tuytel, voorzitter van het College van Bestuur, een lans voor een heldere profilering zónder concessies te doen aan het brede onderwijsaanbod waaraan in Rotterdam behoefte bestaat.

Het HBO zet sterk in op een kwaliteitsverbetering nadat het imago van hogescholen en de waarde van diploma's zeer ter discussie heeft gestaan. In de strategische nota 'Kwaliteit in verscheidenheid' reikt staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs handvatten aan voor het versterken van de kwaliteit van het hoger onderwijs. Hij borduurt hierbij voort op aanbevelingen van de commissie-Veerman. Deze pleitte in 2010 onder meer voor een sterkere profilering en meer differentiatie in het hoger onderwijs.

Investeren in Rotterdams talent

Hogescholen staan voor de uitdaging zichzelf sterker te profileren en duidelijk te maken wat hun sterke kanten zijn, aldus dr. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. "Het is duidelijk dat we nu écht werk moeten maken van topkwaliteit in het hoger onderwijs. Dit betekent dat hogescholen en universiteiten een duidelijk profiel moeten kiezen. Verdere differentiatie is daarnaast noodzakelijk om zowel studenten als de arbeidsmarkt goed te kunnen bedienen. Hierbij is het belangrijk dat hogescholen weliswaar voor een helder profiel kiezen, maar tegelijkertijd zorgen dat de differentiatie in het onderwijsaanbod blijft bestaan."

Het HBO staat voor een kwaliteitsslag en hogescholen moeten zich minder defensief opstellen, stelt Jasper Tuytel. "Ik ben trots op het HBO en op mijn hogeschool. We moeten laten zien waar we sterk in zijn en op welke manier we bijdragen aan innovaties. Hogeschool Rotterdam doet dit door een duidelijke keuze te maken voor talentontwikkeling in Rotterdam. Ons profiel is de 'stadregio' en als je hiervoor kiest, moet je ook inspelen op de behoefte van de regionale arbeidsmarkt. Deze is in onze regio zeer divers en dat betekent dat je als hogeschool vrijwel het volledige pallet aan opleidingen moet verzorgen. Met een ruim aanbod van opleidingen waarmee we studenten op verschillende niveaus aanspreken", zegt hij. "Via startgesprekken en studieloopbaancoaching zorgen wij dat elke student het beste uit zichzelf kan halen door de juiste differentiatie in onderwijsroutes aan te reiken. Dit programma lijkt zijn vruchten af te werpen: de uitval in het eerste jaar is substantieel afgenomen. Uiteraard moeten we er hard aan werken om ervoor te zorgen dat dit zo blijft."


- EINDE PERSBERICHT -

Over Hogeschool Rotterdam
Hogeschool Rotterdam is een toonaangevend kennisinstituut voor hoger beroepsonderwijs waar ruim 30.000 studenten bij zo'n 90 opleidingen uit diverse sectoren aan hun carrière werken. Hogeschool Rotterdam benut de kennis en ervaring van de beroepspraktijk uit de regio Rotterdam voor haar opleidingen en geeft die ook terug, via stages, afstuderen en praktijkprojecten.

Noot aan de redactie (