Ingezonden persbericht


Rotterdam, 31 augustus 2011

DIERGAARDE BLIJDORP PRESENTEERT PLAN VOOR BESTEDING JUBILEUMGESCHENK

Diergaarde Blijdorp heeft op de persbijeenkomst van vandaag haar plan gepresenteerd voor de besteding van het jubileumgeschenk, dat de gemeenteraad in 2007 aan Blijdorp heeft toegezegd voor de restauratie van de Rivièrahal. In 2010 besloot het college dat het jubileumgeschenk breder mocht worden ingezet voor een of meer van de 22 rijksmonumenten in Diergaarde Blijdorp. In november a.s. beslist de gemeenteraad over de definitieve toewijzing. Diergaarde Blijdorp heeft het college voorgesteld dat het geschenk over een periode van drie jaar mag worden besteed.

Het planvoorstel

In 2012 wil Diergaarde Blijdorp de voormalige Dikhuidenvleugel van de Rivièrahal opknappen en ombouwen tot verblijven voor okapi's en zwarte neushoorns. De okapi's wonen nu in het centrale deel van de dierentuin. Deze lokatie is voor de schuwe okapi's niet ideaal, omdat dit deel van de tuin in de loop der jaren is uitgegroeid tot een relatief drukke plek. Een praktisch argument tot herbestemming dient zich eveneens aan. Hun stal moet dringend gerenoveerd worden, zodat ze sowieso moeten verhuizen. De Dikhuidenvleugel is een relatief rustig deel van Blijdorp en biedt een prima plek voor okapi's, de trots van de Diergaarde. Verder zal dit deel van de tuin plaats gaan bieden aan zwarte neushoorns, een soort die zowel in de natuur als in dierentuinen onze steun hard nodig heeft. Blijdorp had eerder zwarte neushoorns: sterker nog, zo'n vijftig jaar geleden werd de vijfde zwarte neushoorn ter wereld in een dierentuin, in de Diergaarde geboren.

Eind 2012 komt dan het okapiverblijf, het hart van de tuin, beschikbaar. Dit monumentale verblijf wordt gerenoveerd en omgebouwd tot een nieuw onderkomen voor de koning der dieren, de Aziatische leeuwen. De huidige buitenverblijven voor de okapi's worden dan ingericht als buitenverblijf voor de leeuwen.

Zodra de leeuwen eind 2013 verhuisd zijn, is het roofdierengebouw leeg. Dit zal dan ook geheel gerenoveerd en omgebouwd worden tot één verblijf voor een grote groep apen. De soortkeuze is mede afhankelijk van welke apensoort dan onze deskundigheid en ruimte het hardste nodig heeft, maar berberapen uit Marokko en Gibraltar zijn goede kanshebbers.

De gelden van de gemeente zijn niet voldoende om deze plannen compleet te realiseren, maar zijn in ieder geval een stevige basis om zelf ook nog fondsen te kunnen verwerven. Daarmee stelt Blijdorp zich niet afhankelijk op, maar deelt de verantwoordelijkheid met de gemeente om het plan tot een succes te maken.

KORAALDUIVELS ZIJN TERUG IN DIERGAARDE BLIJDORP

Sinds juli heeft Diergaarde Blijdorp weer koraalduivels in de collectie. Deze bizarre vissen zijn jarenlang niet in de Diergaarde te zien geweest omdat koraalduivels van nature leven in de Indische en de Stille Oceaan, gebieden die niet zijn opgenomen in de routing door het Oceanium. De laatste jaren blijken koraalduivels in toenemende mate echter ook in het Caraïbisch gebied voor te komen. Niemand weet precies hoe dat komt, maar men vermoedt dat door aquariumliefhebbers 'geloosde' aquariumvissen in Florida en langs de oostkust van de Verenigde Staten kans hebben gezien zich te handhaven. Deze giftige roofvissen hebben zich razendsnel in het Caraïbisch gebied verspreid; rondom Curaçao werden ze drie jaar geleden voor het eerst gezien en inmiddels heeft ook daar een enorme uitbreiding plaats gevonden.

Dat feit heeft Blijdorp doen besluiten om vijf koraalduivels een plek in het Oceanium te geven en daarbij informatie te geven over hun expansiedrift. De vissen zijn in juli in Blijdorp gearriveerd en hebben tot dusverre achter de schermen in quarantaine gezeten. Inmiddels zijn ze 'vrij gegeven' en zijn ze er klaar voor om voor de schermen te komen. Hun definitieve plek wordt het grottenaquarium van het Caraïbisch gebied van het Oceanium.

De vijf koraalduivels vormen een spectaculaire aanwinst voor het Oceanium, want het is een grote (tot 40 cm.) vis met enorme vinnen, die hem een werkelijk bizar uiterlijk geven. De rugvinnen bestaan uit gifstekels, zodat de vissenverzorgers heel voorzichtig moeten omgaan met deze nieuwe Oceanium-bewoners.

HARDERWIJKSE ROGJES GEBOREN IN ROTTERDAM

Op 22 augustus kwam achter de schermen van het Oceanium een golfrogje uit het ei, op 23 augustus gevolgd door twee kleinoogrogjes. Die eieren zijn gelegd door roggen in het Dolfinarium in Harderwijk. Omdat zowel de golfrog als de kleinoogrog zeldzame diersoorten zijn, die in de Noordzee ernstig worden bedreigd door overbevissing met bodemsleepnetten, wilde men het risico met de eieren graag delen met de specialisten van het Oceanium. Dat heeft nu dus geresulteerd in drie kleine rogjes.

Kort na hun geboorte leven deze vissen uitsluitend van de dooierrest; daarna moeten ze zelf gaan eten en dat is een kritiek moment. Om de jonge rogjes groot te krijgen is het nauwkeurig volgen van de diertjes gedurende die overgangsperiode van groot belang. Zodra de kleine rogjes eenmaal zelf eten, zijn hun kansen om uit te groeien tot volwassen roggen aanzienlijk vergroot.


---



Ingezonden persbericht