Ingezonden persbericht


Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland
Geitenhouders beleven na Q-koortscrisis opnieuw moeilijk jaar

LTO-vakgroep pleit voor samenwerking
tussen verwerkers en meer inzicht in zuivelmarkt

Transparantie van de geitenzuivelmarkt is hard nodig om boeren met melkgeiten een beter toekomstperspectief te geven. Meer cijfers over productie, verwerking, afzet en export geven zicht op de markt, waarop deze veehouderijsector met circa 350 professionele bedrijven dan kunnen anticiperen. Dit zei voorzitter Jeanette van de Ven van de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij vanmorgen in Hoogland, waar de Melkprijsvergelijking 2010 werd gepresenteerd.

Nadat de geitenhouders eerst de Q-koortscrisis moesten zien te overwinnen, zitten ze nu in de houdgreep van de markt. Nadat de prijs van geitenmelk in 2007 en 2008 omhoog ging, volgde het jaar daarop een prijsdaling (-7,6%). Het afgelopen jaar kenmerkte zich door een dramatische prijsdaling: de gemiddelde prijs zakte met 6,84 euro naar 37,35 euro per 100 kg geitenmelk. De geitenhouders beurden hierdoor 15,5% minder dan in 2009. Daarmee zat de opbrengstprijs van de geitenmelk ruim onder die van 2006. Dit jaar vertoont de prijs weer een lichte stijging, maar zijn de voerkosten veel meer gestegen.

De meeste Nederlandse geitenmelk wordt verwerkt tot kaas, waarvan ruim 70% wordt geëxporteerd naar overwegend Europese landen. Circa 35% van de melkproductie wordt als rauwe melk of halffabrikaat als exportproduct naar Frankrijk. Zo verwerken de Fransen het Nederlandse bulkproduct tot producten met toegevoegde waarde. 'Als Nederlandse geitensector laten we dus omzet en kansen liggen. Daar moet echt verandering in komen willen we op termijn naar een gezonde geitenhouderijsector", aldus Van der Ven.

Nu de Fransen zelf meer geitenmelk produceren, is de export van rauwe geitenmelk naar dat land de afgelopen jaren aanzienlijk teruggelopen. Dit leidt tot druk op de opbrengstprijzen omdat meerdere Nederlandse verwerkers op dezelfde afzetmarkten actief zijn. Van de Ven pleit voor meer samenwerking in de keten, dus ook met verwerkers van geitenmelk. Volgens haar is nog een grote efficiëntieslag te maken door krachten te bundelen, de bestaande infrastructuur beter te benutten en samenwerking te bevorderen tussen verwerkende bedrijven.

Over het jaar 2010 staat de hoogste uitbetaalprijs van 40,25 euro per 100 kg geitenmelk opnieuw achter de naam Belangenvereniging Noord Nederland (BGNN) in Leek. Ruim daarachter volgt de Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij Midden Nederland (CBM) in Twello met 38,82 euro. De verschillen met de nummers drie en vier, respectievelijk Henri Willig in Katwoude (38,78) en de Bettinehoeve in Etten Leur (38,17) zijn klein. De ranglijst wordt gecompleteerd met door Holland Geiten Melk (HGM) in Almelo (37,53), Amalthea in Rijen (36,67), De Jong in Alphen (NBr) met 35,43 en Milkconnect in Schaijk (33,17). De becijferde melkprijzen zijn overigens nog niet definitief in verband met mogelijke nabetalingen.

Volgens geitenhouder en LTO-vakgroeplid Martin Tuinte, die in Hoogland de marktvisie van de LTO-vakgroep toelichtte, heeft de geitenhouderij goede toekomstkansen als gekozen wordt voor hoogwaardige productkwaliteit in combinatie met duurzaamheid én onderscheid op de markt. Dat is het devies van de vakgroep, die geitenhouders adviseert nu niet te groeien in volume totdat het gat tussen vraag en aanbod is gedicht.

Datum : 31 augustus 2011
Nummer : P3136