Provincie Noord-Brabant


Nieuwe natuur langs Goorloop

Helmond kan nieuwe natuur gaan ontwikkelen langs het riviertje de Goorloop, in plaats van langs de Nieuwe Aa. De provincie is bereid een al toegezegde subsidie voor de ecologische verbindingszone (EVZ) Nieuwe Aa om te ruilen voor financiële steun aan de ecologische verbindingszone Goorloop-Zuid.

Aanvankelijk wilde Helmond samen met waterschap Aa en Maas een ecologische verbinding maken tussen de Astense en de Bakelse Aa, de EVZ Nieuwe Aa. "Die kan echter voorlopig nog niet worden gerealiseerd, omdat er nog geen aansluiting met de Bakelse Aa mogelijk is. De nieuwe Aa mondt nu uit in de Zuid-Willemsvaart", aldus de Helmondse wethouder Peter Tielemans. "Gelukkig is de provincie het met Helmond eens dat het uiteindelijk niet om papieren plannen gaat, maar om het in het veld tot stand brengen van nieuwe, samenhangende natuurgebieden."
Gedeputeerde Staten moeten daarvoor wel een uitzondering maken op de subsidievoorwaarden. Het stukje Goorloop-Zuid heeft namelijk niet de status van Ecologische Verbindingszone (EVZ).
"Het gaat om het realiseren van nieuwe natuur, niet om het tot vier cijfers achter de komma uitvoeren van regeltjes en procedures", zegt gedeputeerde Jules Iding van Ecologie & Handhaving, die in dit geval bereid bleek af te wijken van de subsidieregels. "Sinds het Rijk de geldkraan heeft dichtgedraaid, moeten we de beschikbare provinciale middelen nog effectiever zien in te zetten"
Helmond kan nu verder met de natuurontwikkeling langs de Goorloop. In meer noordwaarts gelegen delen van de Goorloop wordt door de gemeente, provincie en waterschap Aa en Maas de komende jaren ook fors geïnvesteerd in natuurontwikkeling. De Nieuwe Aa houdt op papier wel de status van ecologische verbindingszone, maar Helmond heeft beloofd in elk geval niet vóór 2015 opnieuw subsidie daarvoor aan te vragen.