Ingezonden persbericht


Opnieuw deuk in ondernemersvertrouwen

Venlo - Het vertrouwen van de Limburgse ondernemers in de economie is gedaald. Hiermee wordt de wisselvallige trend van 2011 voortgezet. Vooral de verwachtingen ten aanzien van de omzet en de export zijn veel lager dan drie maanden geleden. Dit en meer blijkt uit de Limburgse resultaten van de derde meting van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) in 2011.

Ten opzichte van drie maanden geleden is de Kwartaalindex van Ondernemersvertrouwen(1) flink gedaald. Zowel in Limburg als gemiddeld in de rest van Nederland heeft het aantal pessimisten de overhand. Uitzondering vormen de provincies Zeeland en Brabant. Hier komt de index net boven de 0-lijn uit.

Kwartaalindex Ondernemersvertrouwen

Omzet
Van de Limburgse bedrijven geeft 30% aan dat de omzet in het tweede kwartaal is toegenomen. Ongeveer 15% van de bedrijven rapporteert een afname van de omzet. Opvallend is dat de Limburgse bouwbedrijven goede omzetcijfers rapporteren. Ruim 40% van deze bedrijven geeft namelijk aan dat de omzet in het tweede kwartaal is gestegen. Landelijk is dat 28%. Ook de omzetcijfers van de horeca zijn voor kwartaal twee verbeterd. 25% rapporteert een toename en slechts 8% een afname. Uiteraard heeft dit grotendeels met het voorjaar/ zomerseizoen te maken. De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn veel lager: 16% van de bedrijven verwacht een omzettoename, terwijl 21% een daling verwacht (was 9% drie maanden geleden). Positieve uitschieter is de bouw. Maar liefst 37% van deze bedrijven verwacht een omzettoename in het najaar.

Export stagneert
Bij 27% van de Limburgse bedrijven is de export in het tweede kwartaal toegenomen (was 40% in het eerste kwartaal). Ongeveer 15% rapporteert een daling. In de rest van Nederland heeft gemiddeld 25% van de bedrijven in de eerste maanden van 2011 meer geëxporteerd. Slechts 12% van de Limburgse bedrijven verwacht een toename van de export de komende maanden. Hiermee zijn de verwachtingen een stuk lager dan drie maanden geleden. Destijds verwachtte 32% een toename. 17% van de Limburgse bedrijven verwacht dat de export in het derde kwartaal zal afnemen. Ook in de rest van Nederland zijn de verwachtingen minder hoopvol.

Investeringsbereidheid neemt af
Ondanks het feit dat relatief veel bedrijven in de bouw een omzettoename verwachten, neemt de investeringsbereidheid behoorlijk af. Er wordt geen forse daling van de investeringen verwacht, maar het lijkt er wel op dat meer en meer bedrijven een stuk voorzichtiger aan het worden zijn.

Personeelsontwikkeling
In het eerste kwartaal van dit jaar had 15% van de bedrijven (in Limburg en de rest van Nederland) personeel aangenomen. In het tweede kwartaal is dit percentage gelijk gebleven. Ongeveer 12% van de Limburgse bedrijven heeft in het tweede kwartaal personeel al dan niet gedwongen laten afvloeien. Dit is een iets lager percentage dan drie maanden geleden. Gemiddeld verwacht 12% van het Limburgse bedrijfsleven een toename van het personeel in het derde kwartaal (landelijk 15%). De verschillen per sector zijn behoorlijk groot. Uit de enquête blijkt namelijk dat vooral bedrijven in de industrie en de horeca terughoudend zijn. Bedrijven in de (land)bouw zijn positiever qua personeelsverwachtingen de komende maanden. In Limburg zelfs positiever dan (gemiddeld) in de rest van Nederland.

COEN is het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van de Kamers van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).