Spaarrente.nl: ‘Pas op met banksparen!’


EINDHOVEN, 20110831 -- Banksparen voor het pensioen is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Pensioenfondsen staan onder druk door slechte beleggingsresultaten en de lage rentes, waardoor zelf sparen voor een aanvullend pensioen steeds aantrekkelijker lijkt. Toch is banksparen niet geheel zonder risico, stelt vergelijkingssite Spaarrente.nl. het depositogarantiestelsel dekt immers slechts een spaartegoed tot 100.000 euro, terwijl een gemiddeld op te bouwen pensioenkapitaal deze grens al snel overschrijdt.

Banksparen is in 2008 geïntroduceerd als mogelijkheid om via de bank belastingvriendelijk te sparen voor een pensioenaanvulling of de aflossing van een hypotheek. Met name het banksparen voor een pensioenvoorziening is in de loop der jaren enorm in populariteit gestegen. In 2010 bedroeg het totale tegoed op bankspaarrekeningen in Nederland 7 miljard euro. Hiervan is 4,7 miljard euro bestemd voor de oudedagvoorziening, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2009.

Het lijkt logisch dat meer Nederlanders ervoor kiezen zelf voor een pensioenaanvulling te sparen, nu steeds vaker duidelijk wordt dat de uitkeringen van pensioenfondsen niet gegarandeerd zijn. “Het is echter niet verstandig je hele pensioenkapitaal onder te brengen bij één bank”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. De bankspaarrekeningen vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit dekt slechts tegoeden tot 100.000 euro. Bulthuis: “Wanneer je bijvoorbeeld op je 35e begint met sparen en dit voortzet tot aan je pensioen, heb je bij een maandelijkse inleg van 200 euro zelfs al meer dan 100.000 euro gespaard tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Dit betekent dat als de bank failliet gaat, je een deel van je spaartegoed niet terug krijgt.”

Om een goede aanvulling op te bouwen voor je pensioen, heb je echter al gauw een kapitaal nodig van enkele honderdduizenden euro’s. Hierdoor kom je bijna altijd boven de grens uit van het depositogarantiestelsel.

Spreiden

Om te voorkomen dat je een deel van je pensioenkapitaal kwijtraakt door een faillissement van de bank, kun je het beste je geld spreiden over meerdere bankspaarproducten bij verschillende banken. “Let daarbij goed op dat je kiest voor banken die onder verschillende bankvergunningen vallen”, vult Bulthuis aan. Je krijgt per bankvergunning maar één keer tot maximaal 100.000 euro vergoed. MoneYou is een bijvoorbeeld een dochter van ABN AMRO en valt onder dezelfde bankvergunning.”

Ook geldt de depositogarantie slechts eenmaal per bankvergunning voor alle spaarrekening samen die je bij die bank hebt. Als je dus ook al een spaardeposito en/of een spaarrekening bij een bank hebt, is het wellicht verstandiger niet ook nog eens het bankspaartegoed daar onder te brengen. Een ander alternatief is, volgens Bulthuis, een en/of-rekening afsluiten samen met je partner. Hierbij kunnen beide rekeninghouders afzonderlijk een beroep doen op het depositogarantiestelsel, zodat het tegoed tot 200.000 euro is gegarandeerd.