Gemeente Achtkarspelen


2011/jm_075
Buitenpost, 31 augustus 2011

Bedrijven Achtkarspelen waarderen kwaliteit gemeentelijke dienstverlening

De gemeente Achtkarspelen is verheugd dat ondernemers tevreden zijn over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Uit onderzoek blijkt dat ondernemers in Achtkarspelen het serviceniveau van hun gemeente zeer hoog vinden. Het onderzoek 'Administratieve lasten en de kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening in Noord Nederland' is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland in samenwerking met VNO NCW Noord Nederland en MKB Nederland Noord.

De kwaliteit van de dienstverlening is de afgelopen jaren één van de belangrijkste thema's geweest van het gemeentelijke beleid. De onderzoeksresultaten bevestigen de conclusie die de gemeente zelf ook heeft getrokken: investeringen in de verbetering van de dienstverlening hebben hun waarde.

De onderzoekers hebben verder onderzocht hoe ondernemers in Noord Nederland de administratieve lastendruk ervaren. Onder administratieve lasten verstaan de onderzoekers alle tijd en kosten voor bedrijven om wetten en regels na te leven en alle door de overheid (rijk, provincie en gemeente) verplicht gestelde informatie te verstrekken. Belastingen, zoals OZB, zijn in het onderzoek buiten beschouwing gelaten. Uit het onderzoek van de Rijksuniversiteit blijkt dat de respondenten de administratieve lastendruk in Achtkarspelen als hoog ervaren. Hoewel het onderzoek hiervoor geen nadere verklaring geeft, wordt dit mogelijk veroorzaakt doordat Achtkarspelen relatief veel veehouderijen en bedrijven in de industrie- en bouwsector kent. Deze bedrijven hebben in verhouding tot andere sectoren te maken met veel regels en voorschriften die veelvuldig aan veranderingen onderhevig zijn. Overigens zijn de kosten voor vergunningen en procedures in Achtkarspelen niet hoog in vergelijken met andere gemeenten in de regio.

Waar mogelijk zal de gemeente Achtkarspelen de regeldruk verlichten. Vaak gaat het echter om landelijke wet- en regelgeving. Onlangs heeft de gemeenteraad het college nog verzocht om kritisch naar de regels te kijken waarop de gemeente wel invloed heeft. Dit om procedures te verkorten en overbodige en tegenstrijdige regelgeving tegen te gaan.


----------




Gemeente Achtkarspelen