Ingezonden persbericht


Mocht dit persbericht niet goed te lezen zijn, open dan de link in uw browser: Persbericht

( P E R S B E R I C H T )

Amsterdam, woensdag 31 augustus 2011

Genomineerden BankGiro Loterij Molenprijs bekend

Zeven molens strijden om meeste publieksstemmen

Tussen 1 en 28 september kan het Nederlandse publiek via www.molenprijs.nl een stem uitbrengen op één van de zeven molens die zijn genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs. Uit negentien inzendingen koos een jury, onder leiding van Rijksadviseur Cultureel Erfgoed Wim Eggenkamp, de molens die met hun verbeterplan het meest bijdragen aan draagvlakverbreding. De winnende molen krijgt een bedrag van ¤ 50.000 om het ingediende plan te realiseren. De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld en georganiseerd door de Vereniging De Hollandsche Molen. De BankGiro Loterij ondersteunt deze prijs.

Genomineerden 2011
De jury had veel lof voor de inzendingen. Er was sprake van een grote verscheidenheid, zowel in molentypologieën, in spreiding over het gehele land, als in de plannen, die stuk voor stuk inspirerend en interessant werden gevonden.

De zeven genomineerde molens zijn achtereenvolgens:
- Watermolen De Oliemolen te Heerlen (Zuid-Limburg) met een restauratieplan voor onder meer de Jacobsladder;
- Zaagmolen De David te Winsum (Groningen) die wordt herbouwd in het Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum;
- Poldermolen De Babbersmolen te Schiedam (Zuid-Holland) waaromheen het erf wordt hersteld;
- Tras en Krijtmolen D'Admiraal te Amsterdam (Noord-Holland) waarvan onder meer het molenaarshuis weer bewoonbaar wordt gemaakt;
- Korenmolen De Blazekop te Ovezande (Zeeland) voor de restauratie van de schuur en het vinden van een toekomstige, maatschappelijke bestemming;
- Korenmolen De Havelter Molen te Havelte (Drenthe) voor een nieuw bijgebouw met educatieve functie;
- Korenmolen Houdt Breaf Stant te Welsum (Overijssel) voor het plaatsen van een trap aan de buitenzijde om deze bewoonde molen toch publiekstoegankelijk te maken.

Over de Molenprijs
Met de BankGiro Loterij Molenprijs wil de Vereniging Hollandsche Molen laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat belangrijke aanpassingen of restauraties te verrichten. De Vereniging Hollandsche Molen organiseert ook de BankGiro Loterij Molendagen en ontving hiervoor een bijdrage van 1 miljoen euro voor van de loterij.

Via de website www.molenprijs.nl kan het publiek tot woensdag 28 september stemmen. De winnaar wordt op donderdag 29 september bekend gemaakt. Ook uit de uitgebrachte stemmen wordt onder toezicht van een notaris een winnaar gekozen. Deze krijgt een overnachting en een diner voor twee personen aangeboden op de Langweerder Molen te Langweer (Friesland).

www.molenprijs.nl

----------

Vereniging De Hollandsche Molen
De Hollandsche Molen is een Nederlandse vereniging die zich inzet voor het behoud van windmolens en watermolens in Nederland. De vereniging is op 15 mei 1923 opgericht en heeft als doel de wind- en watermolens in Nederland draaiende te houden. Beschermheer van de vereniging is Z.K.H. Prins Friso van Oranje-Nassau.

----------

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht