Ingezonden persbericht


Persbericht

Biobrandstoffensector roept op tot ambitieuzere bijmengverplichting Sector richt samenwerkingsverband op om één consistent geluid te laten horen in Den Haag

Den Haag, 31 augustus 2011 - Vandaag hebben de bedrijven in de biobrandstoffensector(1) hun samenwerkingsverband aangekondigd. De voornaamste doelstelling van het initiatief is het stimuleren van een ambitieus en duurzaam Nederlands biobrandstoffenbeleid. De bedrijven bepleiten daarom een terugkeer naar het oorspronkelijk ambitieuzere groeipad voor de bijmengverplichting(2).

Nederland heeft dit voorjaar de 'Europese Richtlijn hernieuwbare energie' geïmplementeerd. Op basis van de hierin opgenomen wettelijke duurzaamheidseisen voor biobrandstoffen wil het samenwerkingsverband de verlaging van de bijmengverplichting uit 2008 ongedaan maken en terugkeren naar het oorspronkelijke groeipad. Destijds heeft de Nederlandse regering vanwege toenmalige twijfels over duurzaamheid van de grondstof van sommige biobrandstoffen de bijmengverplichting verlaagd van 5,75% naar 4% voor 2010. Forse investeringen van het bedrijfsleven hebben inmiddels geleid tot certificeringschema's die een duurzame productie van biobrandstoffen waarborgen. Middels het samenwerkingsverband wil de biobrandstoffenindustrie laten zien dat zij haar verantwoordelijkheid neemt in het stimuleren van aantoonbare duurzame biomassa. Dit is noodzakelijk aangezien alleen duurzaam geproduceerde biobrandstoffen meetellen voor het behalen van de wettelijke doelstellingen(3).

Concreet stelt het samenwerkingsverband voor vast te houden aan een stapsgewijze verhoging van de bijmengverplichting, om te kunnen voldoen aan het initiële Europese doel van 10% bijmenging in 2020. De bedrijven stellen voor om de bijmengverplichting in 2012 te verhogen naar 5,75% en dit vervolgens tot 2020 met ongeveer 0,5% per jaar te laten groeien.

Rob Voncken, interim-voorzitter van het samenwerkingsverband en CEO van BioMCN geeft aan: "Wij zijn zeer verheugd dat we de betrokken bedrijven hebben weten te verenigen in dit samenwerkingsverband. De bedrijven vormen een goede afspiegeling van de Nederlandse biobrandstoffensector aangezien er producenten van zowel biodiesel als bio-(m)ethanol en technologie- en consultancy bedrijven betrokken zijn. We geven hiermee een stem aan de bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor 80% van de productiecapaciteit."

Position paper
De aankondiging wordt kracht bijgezet door een position paper dat vandaag is aangeboden aan de Tweede Kamer. Hierin wordt de visie van biobrandstoffensector op de groei van de bijmengverplichting tot 2020 beschreven.(4) Gezien de investeringen van het bedrijfsleven en de wettelijke duurzaamheidseisen voor biobrandstoffen is het samenwerkingsverband van mening dat een terugkeer naar het oorspronkelijke groeipad voor bijmengverplichting gewenst is. De belangrijkste argumenten van het samenwerkingsverband om terug te keren naar het oorspronkelijke ambitieniveau zijn:
* de introductie en handhaving van Europese wettelijke duurzaamheidseisen;
* het beperken van de afhankelijkheid van schaarser wordende (geïmporteerde) fossiele brandstoffen;
* het creëren van economische kansen voor Nederland;
* de snelle groei van hoogwaardigere biobrandstoffen.

Johan Sanders, professor Wageningen Universiteit, ondersteunt het samenwerkingsinitiatief. "De kansen van een transitie op het gebied van energie in Nederland liggen onder andere in de ontwikkeling van duurzame biobrandstoffen. Ik geloof in een 'biobased economy' waarin de Nederlandse maatschappij in 2030 niet meer voor het grootste deel afhankelijk is van fossiele energiedragers, maar voor 30 procent van biomassa. Door één consistente stem kan het samenwerkingsverband onderstrepen waarom en hoe we in Nederland slimmer om zouden kunnen gaan met biomassa en daarbij het belang van de productie van biobrandstoffen op grotere schaal toelichten. Een actieve biobrandstoffen sector in Nederland is nodig om de weg richting hoogwaardiger toepassingen in Nederland mogelijk te maken." Het samenwerkingsverband ziet uit naar een constructieve samenwerking met diverse ministeries waaronder het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, milieuorganisaties en andere belanghebbenden.


1 Abengoa Bioenergy Netherlands, Argos Oil, Avantium, BioMCN, BTG, DSM, Neste Oil, N2 Ethanol, Sabic, Sunoil Biodiesel en Zeasolutions
2 In 2003 is een Europees beleid gedefinieerd met als doel om in 2010 mimimaal 5,75% van alle transportbrandstoffen hernieuwbaar te maken. In 2009 is een aanvullend Europees beleid gedefinieerd met als doel om in 2020 minimaal 10% van alle transportbrandstoffen hernieuwbaar te maken. Als middel is gekozen voor het verplicht stellen van een jaarlijks groeiend quotum biobrandstoffen in de totale brandstofplas. De zogenaamde bijmengverplichting.


3 De huidige wettelijke duurzaamheidseisen verplichten een minimale besparing van de CO2 uitstoot (35% en oplopend naar 60% CO2 reductie in 2018) en stimuleren de productie van hoogwaarderigere biobrandstof.


4 De motie Leegte (Kamerstukken II 2010/11, 32357, nr. 22. aangenomen door grote meerderheid van de Tweede Kamer).

Einde bericht

**NOOT voor de REDACTIE (

Ingezonden persbericht