Ingezonden persbericht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
107 Vragen van de heer drs. A. van Waveren
(ingekomen 30 augustus 2011)

In maart van dit jaar stelde de gemeenteraad de Afvalstoffennota 2011-2014 vast. Daarin werd al het tekort aan kringlooppunten in met name Leidsche Rijn gesignaleerd. Voor de overige wijken zou het ondergronds inzamelen worden geëvalueerd, op basis waarvan een 'containerisatievisie' voor de stad zou worden opgesteld.

De CDA-fractie heeft, naar aanleiding van verschillende klachten, de meldingen van volle containers in de periode januari 2010 - juni 2011 bestudeerd. De informatie van Stadswerken geeft een helder inzicht in de aard en frequentie van de meldingen én verklaart een deel van de meldingen door overmacht (bijv. sneeuwval). In deze periode zijn er in totaal 3173 meldingen geweest van volle containers, waarbij het een veilige aanname is dat lang niet alle volle containers gemeld worden. Een steekproef op een aantal locaties bevestigt het beeld dat uit de statistieken naar voren komt. In 767 gevallen betrof het de plasticcontainers en 107 gevallen de GFT-containers in m.n. Leidsche Rijn. Deze meldingen zijn ontstaan door invoering van nieuw beleid (plastic) of het afbouwen van oud beleid (GFT) en laten wij dus bij deze vragen buiten beschouwing.

De resterende 2299 meldingen betroffen respectievelijk restafval (1546), papier (507), glas (219) en textiel (27). De 'nieuwe' wijken Veldhuizen, Vleuterweide, Langerak en Het Zand-west zijn samen verantwoordelijk voor bijna de helft van de restafval-meldingen, maar ook de Schaakbuurt scoort hoog met meer dan 100 meldingen. Rivierenwijk scoort uitzonderlijk hoog met meer dan 70 meldingen voor glas- en papiercontainers. Naar individuele locaties opgesplitst zijn er - in de eerste helft van 2011 - uitschieters bij de restafval containers aan de Wiericke (Veldhuizen, meldingen op 14 verschillende dagen), Nansenlaan (Kanaleneiland, op 13 dagen), De Milan Viscontilaan (Veldhuizen, op 12 dagen), St. Pietersberg (Veldhuizen, op 10 dagen), Klifrakplantsoen (Langerak, op 9 dagen). Voor wat betreft de papier- en glasinzameling scoort de Croesestraat opvallend slecht (papier vol op 11 dagen, glas vol op 9 dagen). Of er op een aantal van deze locaties al maatregelen genomen zijn hebben wij overigens niet kunnen achterhalen.

De CDA-fractie is van mening dat het inzamelen met ondergrondse containers grote voordelen heeft, maar wel kwetsbaarder is voor slechte naleving, wanneer de gemeente onvoldoende presteert. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een container een keer vol zit, maar wanneer het te vaak gebeurt zal de motivatie van burgers voor gescheiden inzamelen ook afnemen. Dat leidt tot verdere vervuiling van de containers en de omgeving.

Zowel principieel als omwille van de kosten zou het CDA ervoor willen kiezen om het in één keer goed te regelen.

Het CDA heeft daarom de volgende vragen:

1. Wanneer mag de raad de containerisatievisie verwachten?
2. Deelt het college de overtuiging van het CDA dat belangrijke elementen daarin moeten zijn: het gebruikersgemak en de 'zekerheid' dat burgers hun afval kwijt kunnen?
3. Hoeveel meldingen per locatie vindt het college acceptabel?
4. Hoe wordt op dit moment beoordeeld wanneer er extra containers geplaatst moeten worden, of wanneer een bepaalde container vaker geleegd moet worden?
5. Bent u bereid een maximumnorm vast te stellen voor het aantal malen per jaar dat een container bij het ophalen vol zit? Zo nee, waarom niet?
6. Bent u bereid om vooruitlopend op de containerisatievisie en het opheffen van de GFT-punten in Leidsche Rijn extra maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door de containers vaker te legen? Zo nee, waarom niet?


---- --