Raad van State


woensdag 31 augustus 2011
Zitting over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft gegeven voor het bestemmingsplan 'Buitengebied 2008' van de gemeente Baarle-Nassau. Deze zogenoemde 'reactieve aanwijzing' houdt in dat het provinciebestuur het bestemmingsplan op bepaalde onderdelen 'overrulet'. Het provinciebestuur vindt dat het gemeentebestuur te weinig met haar bezwaren heeft gedaan tegen het ontwerp-bestemmingsplan. Ook zou het gemeentebestuur juist op enkele punten te veel zijn meegegaan met de bezwaren van andere bezwaarmakers. Daardoor is volgens het provinciebestuur strijd ontstaan met provinciaal beleid. Het gaat onder meer om de thema's Land- en Tuinbouw, Ruimtelijke Kwaliteit, en Natuur en Recreatie. Zo zijn de agrarische bouwblokken van intensieve veehouderijen volgens het provinciebestuur te groot, waardoor ze te veel kunnen uitbreiden. Dit is in strijd met het zogenoemde 'bouwblok op maat-principe', aldus het provinciebestuur. Tegen de aanwijzing komen het college van burgemeester en wethouders van Baarle-Nassau en een groot aantal inwoners in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur vindt de juridische basis voor het aanwijzingsbesluit niet deugen. Ook kan het zich niet vinden in de kritiek van het provinciebestuur dat het 'bouwblok op maat-principe' niet goed is toegepast. Verder verzet het gemeentebestuur zich tegen de gevolgen die de aanwijzing heeft voor een aantal specifieke percelen. De inwoners hebben een groot aantal bezwaren ingediend. Zo vrezen zij onder meer dat bepaalde bedrijfsactiviteiten en -uitbreidingen niet meer mogelijk zijn door de manier waarop het provinciebestuur het 'bouwblok op maat-principe' uitlegt. Anderen willen graag ook in de toekomst hun gronden als tuin gebruiken en daarop een schuur kunnen bouwen. Dat zou door de aanwijzing niet meer mogelijk zijn. De zitting gaat ook over de intrekking door het provinciebestuur van een deel van de 'reactieve aanwijzing'. Als gevolg hiervan geldt voor dat deel alsnog het bestemmingsplan van de gemeente Baarle-Nassau. De ABC Milieugroep en de Brabantse Milieufederatie zijn het niet eens met het intrekkingsbesluit. Volgens hen heeft de intrekking tot gevolg dat er bedrijven zijn die een onbegrensd bouwblok hebben. Een begrensd bouwblok is volgens hen nodig, omdat de bedrijven in zogenoemde verwevingsgebieden liggen waar natuur en landbouw worden gecombineerd. Vanwege de hoeveelheid partijen wordt de behandeling van de zaak over de 'reactieve aanwijzing' op donderdag 1 september voortgezet. (zaaknummers 200907617/1 en 201002943/1)

10.00 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Haarlem van de drank- en horecawetvergunning van café-restaurant Brinkmann in Haarlem. Volgens het gemeentebestuur bestaat er 'ernstig gevaar' dat de vergunning mede zal worden gebruikt zou worden voor het plegen van strafbare feiten. Dit zou blijken uit een advies van het landelijk bureau Bibob. Zo is de exploitant veroordeeld voor belastingfraude vanwege het afromen van de omzetten in het café en het zwart uitbetalen van loon aan de medewerkers. De exploitanten van het café kwamen eerder in beroep bij de rechtbank in Haarlem. Die oordeelde in januari 2011 dat de vermoedens dat strafbare feiten zouden worden gepleegd alleen gebaseerd waren op de periode 2000-2004. In de periode 2005-2008 was geen sprake van belastingontduiking en heeft het café onder controle gestaan van justitie en de FIOD. Ook in de verdere gegevens over de periode 2005-2008 zouden geen aanknopingspunten zijn dat de vergunning voor strafbare feiten zou worden gebruik, aldus de rechtbank. De rechtbank droeg het gemeentebestuur daarom op een nieuw besluit te nemen. Tegen die uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201102309/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.