Option N.V.

31/8/2011

Option rapporteert resultaten van het eerste halfjaar 2011

Leuven, België â 31 augustus 2011 â Option N.V. (EURONEXT Brussel: OPTI; OTC: OPNVY), de specialist op het vlak van draadloze communicatie, heeft vandaag haar resultaten bekendgemaakt voor het eerste halfjaar van 2011, eindigend op 30 juni. De resultaten zijn uitgedrukt in euro en werden opgesteld in overeenstemming met de opname- en waarderingsgrondslagen van IFRS zoals aanvaard binnen de Europese Unie. De boekhoudprincipes en waarderingsregels die in de onderstaande financiële rapportering worden gevolgd, zijn dezelfde als deze in de meest recente jaarrekening. De onderneming heeft haar IAS 34 tussentijdse financiële staten bekendgemaakt.

Business Update: Option verwerft activa van MobiWire

Samen met de resultaten van het eerste halfjaar en als een gebeurtenis kort na de rapporteringsperiode, kondigde de Groep de overname van de Connected Consumer Electronics activa van MobiWire S.A. aan. Deze activa omvatten Surface UXTM software, verwante IP, en een kernteam van gebruiksdeskundige experts. Surface UXTM is een Android user interface (UI) overlay voor smartphones en tablets die een vereenvoudigde toegang biedt tot samengevoegde cloud-based content en diensten. Surface UX heeft zijn eigen beginschermstructuur, statusbalk, hoofdmenu en een reeks gepatenteerde âService Appsâ die de bovenlaag uitmaken. Dit creëert een duidelijke meerwaarde voor de eindgebruiker omdat die de interface onmiddellijk kan gebruiken.

De overname is een verdere stap in de Options overgang van een leverancier van commoditized producten naar draadloze oplossingen welke software, diensten en hardware combineren dit samen met het verbeteren van het comfort en de gebruikerservaring van de eindgebruiker.

Als een gevolg van deze overeenkomst vervoegde Jerome Nadel Option als Chief Experience Officer. Hij heeft voorheen leidinggevende user experience en marketing functies bekleed bij IBM, Unisys, Human Factors International, Gemplus, en recentelijk bij MobiWire. Het team van user experience experten zal zich in Parijs vestigen en het bedrijf zal opereren onder de naam "Option France SAS" (Societe Anonyme Simplifiée), welke werd opgericht.

Financiële kerncijfers voor het eerste halfjaar van 2011


* De opbrengsten voor het eerste halfjaar van 2011 bedroegen 25,8 miljoen EURO in vergelijking met 30,9 miljoen EURO tijdens het eerste halfjaar van 2010. De opbrengsten met betrekking tot producten daalde van 30,7 miljoen EURO in het eerste halfjaar van 2010 naar 11,6 miljoen EURO in dezelfde periode van 2011, terwijl de licentie opbrengsten toenamen van 0,2 miljoen EURO in het eerste halfjaar van 2010 tot 14,3 miljoen EURO in dezelfde periode van 2011. Deze licentie opbrengsten in 2011 waren in hoofdzaak het resultaat van de bestaande licentie overeenkomst die de Groep heeft afgesloten met Huawei Technologies.

* De brutowinstmarge van het eerste halfjaar van 2011 bedroeg 54,6% ten opzichte van de opbrengsten in vergelijking met een brutowinstmarge van 18,4% in de eerste jaarhelft van 2010. De brutowinstmarge van 2011 werd positief beïnvloed door de toegenomen software en licentie opbrengsten, welke hogere marges genereren in vergelijking met de opbrengsten van producten en negatief beinvloed door bijkomende provisies voor verouderde voorraden welke verband houden met de uitfasering van de niet langer strategisch relevante producten portefeuille.
* In vergelijking met de eerste jaarhelft van 2010 daalden de bedrijfskosten met 9,1 miljoen EURO, van 26,7 miljoen EURO naar 17,6 miljoen EURO. In vergelijking met het eerste halfjaar van 2010 daalden de Onderzoeks- en Ontwikkelingskosten met 10 miljoen EURO. De voornaamste reden van deze daling is een uitzonderlijke afschrijving op immateriële vaste activa van 6,2 miljoen EURO welke werd geboekt in het eerste halfjaar van 2010. In de eerste jaarhelft van 2011 heeft de Groep haar bestaande gekapitaliseerde ontwikkelingskosten herzien, doch deze herziening heeft niet geleid tot een uitzonderlijke afschrijving op haar gekapitaliseerde ontwikkelingskosten. Het resterende deel, zijnde 3,8 miljoen EURO wordt verklaard door lagere afschrijvingen op materiële en immateriële vaste activa en lagere kosten als een gevolg van de 2009 kostenverlagingen. Eveneens, in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2010 namen de Verkoop, marketing en royalty kosten toe met 1,7 miljoen EURO. De belangrijkste reden hiervoor is, dat in de eerste jaarhelft van 2010, Option NV en één van haar licentiehouders een commerciële overeenkomst hadden afgesloten. Ten gevolge hiervan kon de Groep een voorziening voor deze arbitrage van 3,9 miljoen EURO terugnemen. Mits uitsluiting van voormelde one-off gebeurtenis daalden de Verkoop, marketing en royalty kosten, in hoofdzaak als gevolg van een gedaalde productverkoop alsook lagere kosten welke het gevolg waren van de kostenverlagingen, geinitieerd in 2009.

* De Groep raporteert een positieve EBITDA van 1,1 miljoen EURO voor de eerste zes maanden van 2011 in vergelijking met een negatieve EBITDA van -6,5 miljoen EURO in dezelfde periode van vorig jaar.
* De EBIT voor het eerste halfjaar van 2011 bedroeg â3,5 miljoen EURO of â13,4% ten opzichte van de opbrengsten, dit in vergelijking met een EBIT van -21,0 miljoen EURO in dezelfde periode van 2010 of
-68,2% ten opzichte van de opbrengsten.
* Het nettoresultaat voor het eerste halfjaar van 2011 bedroeg â2,9 miljoen EURO of â0,03 EURO per gewoon aandeel. Dit in vergelijking met een nettoresultaat van -20,5 miljoen EURO in het eerste halfjaar van 2010 of -0,25 EURO per gewoon aandeel. Het nettoresultaat de eerste jaarhelft van 2011 werd positief beïnvloed met 93 duizend EURO aan belastingen alsook door een positief financiële resultaat van 487 duizend EURO.
* De balans van de onderneming bevat 41,3 miljoen EURO aan liquide middelen en een verlaagde voorraadpositie tot 8,9 miljoen EURO. Per juni 2011 werd een bedrag van 1,3 miljoen EURO opgenomen van de bestaande kredietovereenkomsten. De handelsschulden daalden met 10,9 miljoen EURO, van 30,1 miljoen EURO op jaareinde 2010 naar 19,1 miljoen EURO. Het bijkomende bedrag van in totaal 33 miljoen EURO, welke in het eerste halfjaar 2011 werd ontvangen met betrekking tot de uitbreiding van de software en licentie overeenkomst met Huawei Technologies, resulteerde in een toename van de uitgestelde opbrengsten in vergelijking met het jaareinde van 2010.

Â

Voor het volledige persbericht, inclusief tabellen, gelieve op onderstaande link te klikken:
q2_2011_nl.pdf (116kb)

MEDIA CONTACT

Jan Poté,
PR & Media Relations
Tel +32 (0)475 92 55 82,
E-mail: j.pote@option.com

ABOUT OPTION

Option, the wireless technology company, is a leading innovator in the design, development and manufacture of 3G HSUPA, HSDPA, UMTS, EDGE, and WLAN technology products for wireless connectivity solutions. Option has established an impressive reputation for creating exciting products that enhance the performance and functionality of wireless communications. Option is headquartered in Leuven, Belgium. The company also has Research & Development in Belgium (Leuven), Germany (Augsburg) and an ISO 9001 production engineering and logistics facility in Ireland (Cork). Option maintains offices in Europe, US, Greater China and Japan. For more information please visit our website www.option.com.

Copyright (c)2011 OPTION. All rights reserved. All product and company names herein may be (registered) trademarks or trade names.

Press releases

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Pellentesque vitae felis non augue sollicitudin sollicitudin. Donec aliquet, lorem a tristique congue, dolor libero viverra libero, nec faucibus felis mi in nibh. Sed massa orci, commodo id, dapibus id, volutpat eu, neque.

Read more

* Corporate news

* Financial news

* Product news

Media coverage

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Pellentesque vitae felis non augue sollicitudin sollicitudin. Donec aliquet, lorem a tristique congue, dolor libero viverra libero, nec faucibus felis mi in nibh. Sed massa orci, commodo id, dapibus id, volutpat eu, neque.

Read more

Media center

Read more

* Press kit

* Photo gallery

* White papers

Option background

Read more

* Awards

* Corporate Social Responsibility

* Optionâs World Firsts in Wireless Data Communication

Subscribe to news

Read more

RSS Feeds

Read more

© 2009 Option

* Privacy Policy

* Legal Notices

* Sitemap

* Contact