Dienstenbond CNV

Nieuws

30 augustus 2011

Wel sociaal plan Getronics, (nog) geen cao

We hebben eindelijk een akkoord kunnen sluiten met uw werkgever over een nieuw sociaal plan. Een akkoord over een cao en pensioenregeling laat nog op zich wachten.

Vóór de vakantie hadden we jullie al bericht dat we een mooi akkoord hadden gesloten voor een nieuwe cao, sociaal plan en pensioenregeling. Er zat echter een "maar" aan. Er moest ook een nationaal pensioenakkoord komen. Nou is die er min of meer, alleen niet alle vakbonden sluiten zich er bij aan. En dat geeft met name aan KPN-zijde problemen. Daar willen de bonden het akkoord met de werkgever over een nieuwe pensioenregeling nog niet aangaan. Hierop heeft KPN gezegd dat er dan ook geen overeenkomst is v.w.b. cao en sociaal plan.

Uitgesteld
Aan KPN -zijde is opnieuw het besluit om al dan niet verder te gaan uitgesteld. Zij willen eerst de stemming van het nationaal pensioenakkoord afwachten. Dit zal pas in de tweede helft van september bekend worden.
Echter, aan Getronics zijde leeft in feite dit probleem niet. Wij hebben al jaren een pensioenregeling met beschikbaar premie-systeem.

Eigen sociaal plan
Wij, als vakbonden aan GTN-kant wilden niet langer wachten. Wij vonden het belangrijk dat er snel een cao en een sociaal plan zou komen. Een goede cao voor de achterblijvers en een goed sociaal plan voor de medewerkers die moeten vertrekken.

Overleg
Afgelopen weken hebben wij overleg gehad met Getronics. De cao is (nog) niet gelukt, een sociaal plan wel. Het sociaal plan geldt voor het jaar 2011. Eigenlijk hadden we een sociaal plan voor de hele periode van de reorganisatieplannen willen vastleggen, maar dat is niet gelukt. Maar de ondernemingsraad kan in haar adviezen over de reorganisatie, het sociaal plan 2011 van toepassing verklaren. Dan is een groot gedeelte van 2012 ook afgedekt door het sociaal plan 2011.

Vrijwillig vertrekregeling
Belangrijk is, dat de oude kantonrechtersformule ook voor 2011 blijft toegepast. Daarnaast is het nieuwe sociaal plan uitgebreid met een vrijwillig vertrekregeling. In de bijlage kunt de tekst hiervan lezen. Dat biedt meer mogelijkheden voor medewerkers om hun tijdstip van vertrek te bepalen. Ook de voorfase wordt niet meer standaard gebruikt, met name als duidelijk is dat er geen herplaatsingsmogelijkheden zijn.

Disfunctioneren
Steven van Schilfgaarde sprak over 400 fte's die zouden komen te vervallen als gevolg van disfunctioneren. Hij noemde dit `Regulier onderhoud'. De afgelopen jaren is er in vijf procent van de gevallen sprake van disfunctioneren dat leidt tot ontslag. Die vijf procent is meegeteld in het totaal van 2500 fte's die verdwijnen. Volgens ons is het belangrijk, dat het hier gaat om de huidige functie en niet of men "fit for the future" is. We hebben afgesproken dat we samen met de ondernemingsraad hier zo strak mogelijk op willen toezien.

Stemmen
Uiteraard gaan deze afspraken alleen door als u hiermee akkoord gaat. Gezien de verbeteringen die er zijn aangebracht en het belang dat de oude kantonrechtersformule blijft gehandhaafd, leggen wij dit akkoord met een positief advies aan u voor. U kunt uw stem uitbrengen met bijgaand stembiljet via post, fax of mail vóór 15 september.

Loopbaanscans
In de vorige cao hebben wij met de werkgever afgesproken, dat leden een loopbaanscan kunnen volgen bij Bureau Kans. Hierbij krijgt u in een dagdeel goed inzicht in uw eigen mogelijkheden voor de toekomst. Wij hebben als CNV Dienstenbond zeer goede ervaringen met dit bureau. Er zijn nog plaatsen vrij, dus als u nog twijfelde, meld u nu aan! Voor alle duidelijkheid: de scan wordt door uw werkgever vergoed, maar de uitkomst krijgt alleen u te zien. Het is en blijft aan u zelf om hier verder iets mee te doen.

Reorganisatie en uw bond
Er staat bij Getronics de komende tijd weer een grote reoganisatie voor de deur. Uiteraard mag u naast het afgesloten sociaal plan ook hulp van ons verwachten op individueel niveau. Hiervoor kunt u, als dit nodig is, bij uw regiokantoor van CNV Dienstenbond terecht. Wilt u nu al meer weten over mogelijke gevolgen van een reorganisatie dan kunt u bij ons (een van de) folders "reorganisatie...wat nu?"of "Baan kwijt...wat nu?" aanvragen.

Reageren
Als u wilt reageren, vragen heeft of meer informatie wilt, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Nico Passchier. Dat kan via e-mail: n.passchier@remove-this.cnvdibo.nl of
telefonisch: (055) 5772640

U mag deze tekst verspreiden, graag zelfs. Wijs uw collega's op de vele voordelen van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond. Hoe meer leden we hebben, hoe sterker we staan. Én CNV Dienstenbond is de goedkoopste bond die bij Getronics aan de onderhandelingstafel zit. Niet-leden kunnen een informatiepakket aanvragen via telefoonnummer (023) 5651052. Informatie staat natuurlijk ook op onze website www.cnvdienstenbond.nl