Ecorys


Jaarboek Overheidsfinanciën 2011 verschenen

Man in suit with Euro coins

30 augustus 2011 - De negende aflevering van het Jaarboek Overheidsfinanciën is maandag 29 augustus gepubliceerd. Het Jaarboek houdt het financieel-economisch beleid van de overheid kritisch tegen het licht. Marcel Canoy, Arthur ten Have, Wija Oortwijn en Mathijs Romme van Ecorys hebben het vierde hoofdstuk, Zorgkosten onder controle?, voor hun rekening genomen. In dit hoofdstuk leveren zij een analyse van de kabinetsmaatregelen voor de beheersing van de ziekenhuiskosten.

De auteurs concluderen dat het huidige systeem nog altijd met één been over een gebudgetteerd parcours strompelt en met het andere been richting prestatiebekostiging hinkelt. Vooralsnog is iedereen een beetje verantwoordelijk en krijgen premie- en belastingbetalers de voortdurend hoger oplopende rekening gepresenteerd.

De minister ziet zich geconfronteerd met een duivels dilemma: meer vrijheid voor partijen is nodig, maar tegelijkertijd zullen de uitgaven op middellange termijn wellicht extra stijgen. Om budgettaire risico's in te dammen, heeft de minister een verrassend konijn uit haar hoed getoverd: de aloude budgettering. Wanneer de zorgaanbieders over een nader vastgesteld totaal budget heengaan, kunnen zij achteraf een haircut krijgen. De vraag is of deze dreiging geloofwaardig is. Verder valt op dat het kabinet het risico voor overschrijdingen bij de zorgaanbieders neerlegt, terwijl vanuit de basisgedachte van het nieuwe systeem juist de verzekeraars bij uitstek de partij zijn die geacht wordt de uitgavenontwikkeling te kunnen beheersen.

Het Jaarboek Overheidsfinanciën is bedoeld voor iedereen die belang stelt in de ontwikkeling van de publieke sector, van burgers tot journalisten, Kamerleden, bestuurders, deelnemers aan het sociaal overleg, onderzoekers en studenten. De Wim Drees Stichting voor Openbare Financiën is de uitgever van het Jaarboek. De publicatie is gratis te verkrijgen via de website van de Wim Drees Stichting.