Kamer van Koophandel

Ondernemers verwachten fors minder omzet derde kwartaal 2011

woensdag 31 augustus 2011

In het tweede kwartaal 2011 hebben ondernemers in de regio van de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland hun omzet minder zien groeien dan verwacht. Alleen Flevoland zag een afname van het omzetsaldo. In het derde kwartaal verwachten ondernemers uit de Kamerregio een aanzienlijk lagere omzet. Dit blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN).

Volgens de COEN zagen ondernemers uit 't Gooi hun omzet per saldo groeien, ook al was dit beduidend minder dan verwacht. Eemland liet een minimale groei zien. Het zijn vooral de tegenvallende cijfers van de zakelijke dienstverlening die de omzet drukken. Ondernemers uit Flevoland zagen per saldo een afname van hun omzet. Deze daling komt vooral door tegenvallende resultaten in de industrie en bouw.

De afgezwakte economie en de onrust op de financiële markt hebben consequenties gehad voor de export. Deze is per saldo minder geworden, maar staat nog wel in de plus. De groothandel is de sterkste sector in de Kamerregio. Want ook al ondervonden ondernemers in deze sector per saldo een omzetverlies, het is de enige sector die omzetgroei verwacht in het derde kwartaal.

Forse daling omzet

De COEN laat voor de regio van de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland voor het komende kwartaal een versombering van de economische vooruitzichten zien. Ondernemers uit deze regio verwachten minder omzet te halen. Een kwart verwacht zelfs omzetverlies, vooral in de zakelijke dienstverlening en industrie. Volgens ondernemers blijft een aanhoudend herstel in de bouwsector voorlopig uit.

De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn veel pessimistischer dan die voor het tweede kwartaal. De economische crisis in enkele Europese landen en het dalende consumentenvertrouwen zijn belangrijke oorzaken van de bijgestelde verwachtingen. Ondernemers zijn voorzichtiger geworden. Vier van de tien ondernemers uit `t Gooi zijn pessimistisch over hun omzet in het komende kwartaal. Dit zijn vooral ondernemers uit de mediabranche. Ondernemers in Eemland verwachten ook een omzetafname, maar minder dan hun collega's in `t Gooi. Flevolandse ondernemers verwachten geen verdere afname.

Bron: KvK