Gemeente Eindhoven

Monumentenstatus voor wederopbouwerfgoed

De gemeente Eindhoven heeft een inventarisatie gemaakt van wederopbouwerfgoed (woningen, bedrijfsgebouwen, fabrieken etc). De gemeente wil een aantal gebouwen benoemen tot gemeentelijk monument. Inwoners van Eindhoven kunnen hun stem laten horen en aangeven welk wederopbouwerfgoed bescherming verdient.

De enquête staat op www.eindhoven.nl/erfgoed. Hier staat een lijst van 20 objecten uit de wederopbouwperiode die nog geen status van monument hebben. Bijvoorbeeld het hoofdgebouw van DAF, de energiecentrale op Strijp T en technische school De Burgh aan de Ring. De respondent mag drie objecten aanvinken die bescherming verdienen. Meedoen kan tot en met 22 september.

Wederopbouw

De wederopbouwperiode is een belangrijke periode in de Eindhovense geschiedenis. Tijdens deze periode werd Eindhoven gevormd tot de moderne stad zoals we haar nu kennen. Het is de tijd waarin Eindhoven opkrabbelde na de economische crisis van de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog. Het is een tijd van schaarste, maar ook van optimisme over de toekomst. In Eindhoven wordt na de bevrijding snel begonnen met het herstel van de stad. De binnenstad wordt omgevormd tot een modern centrum met verbeterde infrastructuur. Om de ernstige woningnood te bestrijden worden in korte tijd grote aantallen woningen bijgebouwd, zoals de uitgestrekte woongebieden in Gestel en Woensel. Voor industrie en onderwijs worden nieuwe gebouwtypen ontwikkeld en gebouwd.

Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op 11 september in het Evoluon is er een expositie over het wederopbouwerfgoed. Bezoekers kunnen daar (tussen 13.00 en 17.00 uur) ook stemmen met een stemformulier. Meer over de Open Monumentendag: www.openmonumentendag.nl

Kaartje met locaties en adressen wederopbouwerfgoed