Sociaal-Economische Raad

31 augustus 2011

Hoe zou de toekomst van scholing voor werkenden eruit kunnen zien? Over deze en andere vragen spraken onderwijsexperts dinsdag 30 augustus met de SER-commissie AMV. De commissie luisterde naar de onderwijsexperts ter voorbereiding op een SER-advies over postinitieel onderwijs.

Het kabinet heeft de SER verzocht advies uit te brengen over de vraag hoe de scholing van werkenden en werkzoekenden het beste kan aansluiten bij de behoefte van de arbeidsmarkt. Daarnaast wil het kabinet weten wat er nodig is om het onderwijs aan volwassenen in de toekomst optimaal te laten functioneren.

Bij de hoorzitting waren vertegenwoordigers aanwezig van de MBO Raad, HBO-raad, NRTO, ACABO, Calibris, kenteq en Leido. De aanwezigen spraken onder meer over de grens tussen initieel en postinitieel onderwijs. Wanneer valt scholing onder publiek bekostigd, initieel onderwijs en wanneer niet? Het blijkt lastig een duidelijke grens aan te geven.

Ook de populariteit van bijscholing kwam aan bod. Mevrouw Van 't Klooster (NRTO)vroeg zich af waarom grote groepen werkenden nog niet gebruikmaken van scholingsmogelijkheden. Van 't Klooster gaf aan dat er in dit opzicht een paradigmawisseling nodig is. De heer Daale (netwerkorganisatie LEIDO) beaamde dit: "als je werkt, moet er geschoold worden."

De aanwezigen spraken verder over goede voorbeelden. Zijn er opleidingsinstellingen, sectoren of organisaties die vernieuwend te werk gaan? Zijn er inspirerende samenwerkingsverbanden?

De commissie bedankte ten slotte de aanwezigen voor hun bijdrage, die goed van pas kan komen bij de voorbereiding van het advies.