Rijksoverheid


Toespraak van de minister van Defensie, J.S.J. Hillen, tijdens de bijeenkomst met het bedrijfsleven in Brabant op 31 augustus 2011 te Oirschot.

Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dames en heren, Allereerst, complimenten aan u als commandanten, bedrijfsleven en bestuurders, voor deze bijeenkomst. Dit is precies wat Defensie voor ogen heeft: de luiken open en vol de samenwerking aan met werkgevers en regionale en lokale overheden. Ik beschouw vandaag als een belangrijke stap in een meer concrete en langdurige samenwerking met u. Ik ben blij dat u hier met zovelen bent gekomen. Voor mij een bewijs van de goede banden tussen Brabant en Defensie. Voor heel veel militairen begint in Brabant het militair bestaan. Hier hangen zij hun spijkerbroek aan de wilgen en worden ze opgeleid tot militair. Defensie is al vele jaren de grootste werkgever en een van de grootste banenmotoren in de regio. In uw provincie wonen en werken ruim 14.000 militairen en burgers. De meesten (ruim 10.000) wonen ook in Brabant. Hun kinderen gaan hier naar school, zij hebben hier hun sociale leven, ze genieten van het Rijke Roomsche Leven dat Brabant hen biedt. Ik moet zeggen, ik kan ze geen ongelijk geven! Guus Meeuwis heeft het goed gezien...

Brabant gaat Defensie dus aan het hart. Ik verzeker u, dat zal ook in de toekomst zo blijven. Maar, er gaat wel veel veranderen. Bij Defensie. En daarmee ook in Brabant. Daarover wil ik het vandaag met u hebben.

Allereerst wil ik u meer vertellen over de toekomst van Defensie, het Defensiepersoneel en onze samenwerking met het bedrijfsleven. Daarna wil ik voor u duidelijk maken wat wij de komende tijd concreet voor ogen hebben. Na mij zal de heer Kreeftmeijer dieper ingaan op de actuele ontwikkelingen rond personeel en u de nodige cijfers presenteren.

Dames en heren, Defensie moet bezuinigen vanwege de economische crisis, u heeft er natuurlijk al het nodige over gehoord. Het zijn geen kleine bedragen die de crisis van ons vraagt. De teller staat op 1 miljard euro. 1



Een groot deel van dat bedrag is puur bezuinigen. Een deel is nodig om oud zeer binnen Defensie op te lossen, zoals te weinig voorraden. En een ander deel is nodig om Defensie om te vormen tot een betaalbare, flexibele organisatie met de nieuwste high tech spullen en opleidingen. De wereld om ons heen staat ten slotte niet stil. Deze bezuinigingen hebben grote gevolgen, die ook in Brabant merkbaar zullen zijn. Ik zal ingaan op drie ontwikkelingen die u kunnen raken. Kazernes die sluiten, Defensiepersoneel dat op zoek gaat naar een andere baan en Sourcing. Allereerst de kazernes die dicht gaan. Dat is puur een geldkwestie. Willen we ons militaire hart overeind kunnen houden, dan zijn we genoodzaakt om kazernes van de hand te doen. We hebben gekeken naar een zo evenwichtig mogelijke spreiding door het land. We snijden veel in staf en bestuur. Daarom gaan maar liefst zeven! Haagse locaties dicht. De pijn wordt dus wel degelijk ook op `het pluche' gevoeld. Wij weten dat Defensie juist in de landelijkere regio's een belangrijke werkgever is en een belangrijke klant van het lokale bedrijfsleven. Toch gaan ook in het land kazernes dicht. Helaas is Brabant daar ook bij (Budel). Dat gaat ons aan het hart. Dit zijn besluiten met een grote impact, voor ons personeel dat woont en werk in de buurt van de kazernes en daar de kinderen op school heeft. Maar ook voor de lokale middenstand. We zijn in overleg met lokale bestuurders om te zorgen dat de sluitingen zo zorgvuldig mogelijk gebeuren. Hoe moeilijk ook, sluiting is noodzakelijk. Het geld om de krijgsmacht operationeel te houden, moet ergens vandaan komen. Dan ons personeel. Vanwege de reorganisatie moeten we niet alleen afscheid nemen van prachtige historische locaties... ...maar ook van duizenden bekwame, gemotiveerde, waardevolle medewerkers. Defensie doet dat met pijn in het hart. We zijn vastbesloten deze mensen vol te ondersteunen in hun zoektocht naar een andere baan. Gelukkig is er veel interesse en zijn we er van overtuigd dat het overgrote deel direct een nieuwe baan zal vinden. Naast deze uitstroom, zal nog een andere uitstroom van Defensiepersoneel op gang komen. Een meer structurele uitstroom. 2



Dat heeft te maken met onze personeelspiramide. Die willen wij structureel omvormen. Defensie kampt al langere tijd met too many Chiefs en too little Indians. We willen toe naar een organisatie die betaalbaar is en inzetbaar is. We willen toe naar een gezonde mix van jong en oud, van flexibele militairen die graag uitgezonden willen worden én van ervaren personeel. Werken bij Defensie was altijd een baan voor het leven. Je begon bij Defensie en je haalde je pensioen bij Defensie. Dat gaat veranderen. In de toekomst zal ruwweg tweederde van de militairen na verloop van tijd op de civiele arbeidsmarkt een baan moeten vinden, en dus niet tot aan het pensioen bij ons blijven. Defensie wordt een doorstroom-organisatie. Een organisatie die een gestage aanvoer van goedgeschoold, loyaal , gedisciplineerd en gemotiveerd personeel op de arbeidsmarkt brengt. Dat heeft uiteraard gevolgen voor ons personeelsbeleid. Waar we vroeger ons personeel lange termijn-perspectief boden bínnen de organisatie, gaan we nu vooral perspectief bieden buiten Defensie. We doen dit in de driehoek Onderwijs, Defensie en bedrijfsleven. U kunt dat bijvoorbeeld goed zien in de ROC opleiding Veiligheid& Vakmanschap. De leerlingen worden voorbereid op werk bij de krijgsmacht. Daarna kunnen ze met hun diploma's en competenties de burgermaatschappij in. In hun eigen regio. In Rotterdam hebben we goede afspraken met het MBO-onderwijs en bedrijven in de petrochemische industrie. Defensie wordt dus een tussenstap, maar wel een tussenstap die goud waard is. Want bij Defensie doen onze mensen een schat aan ervaring en vorming op. De competenties van Defensiepersoneel zijn uniek en in veel opzichten een droom voor menig werkgever. Dan doel ik niet alleen op de F-16 vliegers, of de toptechnici waar iedereen altijd meteen aan denkt. Al ons personeel, dus ook de 50-jarige Adjudant, beschikt over unieke kwaliteiten. Defensiepersoneel is toppersoneel. Welke werkgever kan zeggen: mijn mensen opereren op het scherpst van de snede? Met gevaar voor eigen leven, waar elke beslissing grote gevolgen heeft, maar wel snel genomen moet worden? Dat is onder druk presteren op het allerhoogste niveau.

3



Welke werkgever kan zeggen: mijn personeel is loyaal, gedisciplineerd, staat op als de wekker gaat..., is gewend om leiding te geven én om leiding te accepteren, heeft samenwerken tot kunst verheven..... ....kan in de meest moeilijke omstandigheden tot resultaat komen en heeft ook nog eens verstand van zijn vak. Of dat nu gaat om techniek, logistiek, zorg of management. Welke werkgever kan zeggen: ik heb een 22-jarige in dienst die leiding geeft aan 20 man en verantwoordelijk is voor het modernste, high tech materieel ter waarde van miljoenen euro's?

Defensie heeft gedreven toppersoneel dat gewend is te werken in een hoogtechnologische omgeving. Dat was zo, dat is zo en dat blijft zo. Wij bij Defensie zijn gelukkig niet de enigen die dat zien. Sinds de aankondiging van de bezuinigingen staat de telefoon niet stil bij onze Directie Personeelszaken. Multinationals als Shell, Exxon Mobile, Nederlandse Spoorwegen maar ook kleinere ondernemingen, ziekenhuizen en opleidingen staan in de rij.... .... om ons personeel een baan aan te bieden. Dat zegt wel iets over de goede naam van de Defensiewerknemer. Dat betekent niet dat een overstap daarmee een fluitje van een cent is. Vraag en aanbod moeten bij elkaar komen, soms is een betere aansluiting op de civiele arbeidsmarkt toch nog nodig. Ik wil daarom samen met u afspraken maken. Afspraken over hoe wij ons personeel nog beter kunnen toerusten voor de civiele arbeidsmarkt, voor uw bedrijven en organisaties. Afspraken over het uitwisselen van vacatures en profielen. Afspraken over hoe u als mondiale topregio, met veel hoogwaardige industrie en kennisinstituten het Defensiepersoneel voor uw provincie kunt behouden.

Vanavond zijn medewerkers van Defensie aanwezig om uw vragen en wensen te noteren, ik roep u op daar gebruik van te maken. Dan kunnen we echt concrete stappen zetten. Daar wordt Brabant beter van, daar wordt ons personeel beter van. Want de meesten wonen hier en willen graag in Brabant blijven. Het meeste Defensiepersoneel hoort in de loop van volgend jaar hoe hun toekomst bij Defensie eruit ziet. We gaan zorgvuldig te werk. De arbeidscontracten zullen dus niet meteen morgen kunnen worden getekend.

4



Maar er gebeurt al veel tastbaars. Defensie werkt intensief samen met het Platform Defensie Bedrijfsleven. Komende maand lanceren we op ons intranet een vacaturesite met vacatures van bedrijven die interesse hebben in Defensiepersoneel. Binnenkort beginnen we ook met een proefproject op Gilze-Rijen en hier bij de 13de Gemechaniseerde Brigade. We houden een banenmarkt waar werknemers en werkgevers elkaar kunnen ontmoeten. De teller staat al op 1600 vacatures. Ook op andere manieren houden we contacten met het bedrijfsleven. Zo nodigen regionale commandanten regelmatig directeuren van bedrijven uit, geven uitgezonden militairen trainingen op het gebied van leiderschap en krijgt de bouwwereld een kijkje in de keuken van de genie. Hoe nauw de banden zijn, bewijst ook wel de aanwezigheid van 50 bedrijfsdirecteuren bij de commando-overdracht van 13de Gemechaniseerde Brigade hier in Oirschot. Een goed voorbeeld van Defensie midden in de samenleving.

Dames en heren, Een ander belangrijk actueel onderwerp is Sourcing of uitbesteding. Defensie besteedt jaarlijks ongeveer 1,5 miljard euro aan investeringen en een nog groter bedrag aan onderhoud. Van onze totale begroting van zo'n zeven miljard euro vloeit zo'n vijfentachtig procent weer terug in de Nederlandse economie. We zijn een van de grootste investeerders in Nederland en in Brabant een van de grootste werkgevers. Ondanks de krimp zal dat zo blijven. Defensie kijkt naar mogelijkheden om allerlei werkzaamheden uit te besteden. Het gaat dan bijvoorbeeld om ondersteuning, onderhoud, transport, catering en ICT. Op deze terreinen zal aan de hand van een sourcingsagenda het bedrijfsleven worden benaderd. Soms zullen projecten of onderhoudscontracten rijksbreed moeten worden aanbesteed. We zullen Europese aanbestedingsregels in acht moeten nemen. Maar deze ontwikkelingen bieden stuk voor stuk ook kansen voor u. Ik nodig u uit deze kansen te grijpen. Er moet natuurlijk een goede business case zijn. Voor u en voor mij. Het gaat om kwaliteit, om prijs maar ook om innovatief vermogen en om mogelijkheden om ons personeel nieuw perspectief te bieden. We komen op stoom, zowel op gebied van personeel als op gebied van Sourcing. Defensie is in overleg met landelijke brancheorganisaties uit bijvoorbeeld de zorg...

5



...de metaal en de logistiek om landelijke convenanten af te sluiten met een regionale uitvoering. Maar we gaan ook heel direct in de regio aan de slag. Ook het Defensie Gerelateerde Industrie, waar dagelijks 16.000 mensen hun brood verdienen, denkt mee hoe voor Defensie en de BV Nederland een win-win situatie kan worden gecreëerd. Binnenkort bieden zij mij een rapport aan met hun visie. Ik kijk daar naar uit. Ik ben in overleg met de provincie en Eindhoven en Schiphol over de rol en betekenis van de luchthaven. Op de groeiende vliegbasis Woensdrecht is een proeftuin voor tal van samenwerkingsvormen tussen het nationale en internationale bedrijfsleven, opleidingen en Defensie.

Dames en heren, Defensie en Brabant zullen altijd met elkaar verbonden blijven. Ik voorzie dat wij ­ ook in de magere jaren - de komende jaren veel voor elkaar kunnen betekenen. U kunt rekenen op mijn volle inzet daarvoor. Dank u wel. -0-0-0-

6






---- --