Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep 10 jaar cel en TBS inzake poging overval in woning met zwaargewonde

31 augustus 2011 - Ressortsparket Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep 10 jaar gevangenisstraf en TBS geëist tegen een verdachte die op 26 april 2008 een overval wilde plegen in een woning. Hij heeft de bewoonster geslagen en geschopt, 15 keer gestoken en geprobeerd te wurgen. De vrouw liep een dwarslaesie op en is daardoor blijvend verlamd.

Het OM is van mening dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging moord en poging tot diefstal met geweld. "De verdachte heeft eerst geprobeerd de vrouw om het leven te brengen door haar meerdere keren in haar lichaam te steken. Vervolgens heeft hij geprobeerd haar te wurgen. De verdachte is er van uitgegaan dat hij haar daadwerkelijk om het leven had gebracht", aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

Het OM is van mening dat een langdurige gevangenisstraf passend is bij de ernst van het feit. "De verdachte heeft van te voren de overval gepland en voorbereid. Daarbij heeft hij van te voren bedacht hoe hij makkelijk de woning in zou kunnen komen (als koerier). Hij heeft tie-rips meegenomen om zijn slachtoffer te binden. In de woning is hij zonder enige aanleiding ontstoken in grote woede en razernij en heeft hij excessief geweld gebruikt tegen het slachtoffer. Tengevolge van dit geweld is het leven van het slachtoffer voor altijd ingrijpend veranderd. Zij zal nooit meer kunnen lopen, uitgaan of werken op de wijze waarop zij dat tot die dag heeft kunnen doen", aldus de advocaat-generaal.

Op basis van het psychiatrisch en psychologisch onderzoek dat in hoger beroep heeft plaatsgevonden moet de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. Het OM is van mening dat de verdachte behandeld moet worden en vindt TBS met dwangverpleging het meest passend. Het OM eist dan ook naast de gevangenisstraf van 10 jaar, TBS met dwangverpleging.

De rechtbank Alkmaar veroordeelde de man eerder tot 10 jaar cel wegens poging doodslag en poging diefstal met geweld/afpersing bij een eis van de officier van justitie van 15 jaar gevangenisstraf wegens poging moord en poging diefstal met geweld/afpersing. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in tegen deze uitspraak. Het beroep van het OM richt zich tegen de bewezenverklaring en de opgelegde straf.

Uitspraak (naar verwachting) op 14 september as.