Vlaamse Overheid

School- en studietoelagen 2011-2012

Vlaamse overheid

woensdag 31 augustus 2011

Nieuw: De aanvraag kan gebeuren vanaf 1 augustus 2011 tot en met 1 juni 2012.

o School- en studietoelagen zijn er voor bijna alle onderwijsniveaus: naast de toelagen voor leerlingen in het voltijds secundair onderwijs en studenten in het hoger onderwijs, bestaan er nu ook toelagen voor kleuters en leerlingen in het lager onderwijs en voor leerlingen in het deeltijds secundair onderwijs en in de leertijd bij Syntra o De inkomensgrenzen zijn gelijk voor alle onderwijsniveaus o Één op vier leerlingen en studenten komt in aanmerking o De aanvraagprocedure is eenvoudig en kan digitaal gebeuren Schooltoelage voor kleuter- en lager onderwijs Kleuters en leerlingen uit het lager onderwijs komen in aanmerking voor een schooltoelage. Dezelfde inkomensgrenzen worden gehanteerd voor het basisonderwijs, secundair en hoger onderwijs: zo kan een kind vanaf de kleuterschool tot aan het einde van de studiecarrière rekenen op studiefinanciering.

Deeltijds secundair onderwijs
Naast leerlingen uit het voltijds secundair onderwijs kunnen nu ook leerlingen uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs, jongeren die begeleid worden door een centrum deeltijdse vorming en jongeren in de leertijd (leercontract) bij Syntra, in aanmerking komen voor een schooltoelage.

Hoger onderwijs en studietoelagekrediet Studenten kunnen vaker en gemakkelijker veranderen van opleiding met behoud van hun studietoelage.
Studenten beschikken namelijk over een studietoelagekrediet. Dat studietoelagekrediet is vergelijkbaar met een rugzakje waarvan de inhoud jaarlijks opgebruikt én opnieuw aangevuld wordt aan de hand van de studiepunten die de student verwerft. De studievoortgang wordt bepaald aan de hand van het aantal studiepunten waarvoor de student het afgelopen academiejaar geslaagd was. Zolang er studievoortgang is, kan de student in aanmerking blijven komen voor een studietoelage, ook bij verandering van opleiding.
Een student die niet geslaagd is, kan een beroep doen op het jokerkrediet.

Wie komt voor een toelage in aanmerking? Naar schatting heeft één op vier leerlingen en studenten recht op een school- of studietoelage. De belangrijkste voorwaarde is dat het gezinsinkomen niet te hoog is. Naast het inkomen spelen de nationaliteit en de aanwezigheid op school ook een rol.

Aanwezig?
Kleuters moeten een minimum aantal dagen aanwezig zijn op school. Het aantal dagen dat ze aanwezig moeten zijn, stijgt bovendien met de leeftijd. Voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs geldt dat ze niet meer dan 29 halve dagen ongewettigd afwezig mogen zijn. Als een leerling te vaak afwezig is, wordt de toelage het volgende schooljaar ingehouden of teruggevorderd.

Hoe hoog is de toelage?
o Kleuters krijgen een vast bedrag van 85,12 euro. o Een schooltoelage voor lager onderwijs bedraagt 95,76 tot 191,51 euro.
o Voor het voltijds secundair onderwijs varieert de toelage van 119,26 euro tot 2854,67 euro
o Voor het deeltijds leerplichtonderwijs varieert de toelage van 100,32 euro tot 417,98 euro.
o Voor het hoger onderwijs varieert de toelage van 234,07 euro tot 4877,09 euro

Eenvoudige aanvraagprocedure

Opgelet! De indieningsperiode is gewijzigd! U kunt de school- en studietoelage aanvragen vanaf 1 augustus 2011 tot en met 1 juni 2012.

De aanvraagprocedure is eenvoudig. Als uw gezin zowel kinderen in het basisonderwijs als in het secundair of hoger onderwijs heeft, hoeft u maar één dossier in te dienen. Het aantal toe te voegen documenten is beperkt: een aanslagbiljet van de belastingen of een inschrijvingsformulier van de school is bijvoorbeeld niet meer nodig. Bovendien kunt u de aanvraag online indienen: op de website www.studietoelagen.be kunt u digitaal een aanvraagformulier invullen. Een online aanvraag kunt u sneller indienen en bovendien kan de afdeling Studietoelagen online aanvragen ook sneller verwerken. Uiteraard blijft het mogelijk om een papieren aanvraagformulier in te dienen. De formulieren kunt u downloaden van het internet en afdrukken, maar ze worden ook verspreid via universiteiten, hogescholen, schoolsecretariaten, CLB's, OCMW's, vakbonden, integratiecentra ...

Hulp bij uw aanvraag
Ouders die problemen ondervinden bij het invullen van de aanvraag, kunnen bij bovengenoemde instanties terecht voor gratis hulp. U kunt ook bellen naar 1700, het gratis nummer van de Vlaamse overheid. Op dat nummer kunt u ook terecht met al uw vragen over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een toelage. Daarnaast kunt u ook op de bezoekdagen maandag en woensdag tussen 13u30 en 16u30 terecht in Brussel of de provinciale meldpunten. De exacte locaties kunt u eveneens op onze website terugvinden.

Zitdagen
In het najaar van 2011 worden er per provincie "zitdagen" gehouden (zie www.studietoelagen.be). Op zo'n zitdag komt er een medewerker van de afdeling Studietoelagen naar de stad of gemeente en biedt ouders persoonlijk hulp bij het invullen van de aanvraag.

Samenwerking met OCMW's

Vorig schooljaar startte het Ministerie van Onderwijs en Vorming een project op met een aantal OCMW's. Deze OCMW's kunnen samen met ouders of studenten een school- of studietoelage aanvragen, zonder dat ze zelf de PINcode van hun e-id moeten kennen. Beveiligd aanmelden (met e-id of federaal token) door de OCMW-medewerker is voldoende.

Het grote voordeel van dit project is de tijdswinst bij de behandeling van de aanvraag. De ouders of studenten krijgen sneller hun toelage. De OCMW-medewerker kan het dossier digitaal opvolgen en kan ook de aanvragers bijstaan als ze problemen hebben (bijvoorbeeld bij vragen over een brief van het ministerie of als ze een brief zijn kwijtgeraakt).

Dit project staat open voor alle ouders en studenten, dus niet enkel voor personen die een OCMW-toelage trekken.

Het eerste jaar van dit project is achter de rug en werd alvast positief onthaald. Vanaf 2011-2012 wordt dit project opengesteld voor alle geïnteresseerde OCMW's.

Voor meer informatie: bel gratis naar 1700 of surf naar www.studietoelagen.be.