Syntens

Het bedrijf MB Fietsparkeren uit Montfort is dinsdag 30 augustus uitgeroepen tot winnaar van de Design Pressure Cooker(TM) (DPC) Groen. Deze DPC werd door Syntens Innovatiecentrum georganiseerd in het kader van het project MKB Design.Brabant en vond plaats bij Seats2Meet in Eindhoven. Doel van de DPC is om ontwerpers en ondernemers op een laagdrempelige manier te stimuleren om samen te werken. MB Fietsparkeren werkte deze dag samen met ontwerpbureau Splinter uit Vught. Samen hebben zij gewerkt aan de vormgeving van een door MB Fietsparkeren ontwikkelde nieuw soort fietsenstalling.

Negen teams van ontwerpers en ondernemers gingen vandaag aan de slag met een ontwerpvraag op het gebied van het thema duurzaamheid. Syntens Innovatiecentrum heeft de vragen van deze ondernemers geanalyseerd en ze gekoppeld aan de ontwerpers. De ontwerpvragen liepen sterk uiteen. Zo werd er een herkenbare milieuvriendelijke verpakking voor vlees bedacht en werd een mobiel voetbaldoel ontworpen. De deelnemers hebben aan het einde van de dag hun concrete resultaten aan elkaar gepresenteerd. Daarna hebben ze elkaar beoordeeld en gestemd op een winnaar.

MB Fietsparkeren wint met ontwerpbureau Splinter de Design Pressure Cooker(TM) Groen

De winnaars van de Design Pressure Cooker(TM) Groen: v.l.n.r. Maurice Paulssen (MB Fietsparkeren), Jan-Jaap Rietjens (Splinter) en Sven Bakkes (MB Fietsparkeren) (foto: Hennie Keeris)

Winnend concept

Het winnende team bestond uit Maurice Paulssen van MB Fietsparkeren uit Montfort en ontwerper Jan-Jaap Rietjens van bureau Splinter uit Vught. Beiden werden door Syntens aan elkaar gekoppeld. Rietjens werd ingeschakeld voor de vormgeving van een gepatenteerd nieuw soort fietsenstalling. De bestaande fietsenstallingen zijn niet voor alle soorten fietsen geschikt. Paulssen bedacht een systeem waardoor alle fietsen eenvoudig, stabiel en recht geparkeerd kunnen worden.

Andere invalshoek

De DPC-dag is door de winnaars als zeer positief ervaren. Maurice Paulssen was voordat hij aan de dag begon vrij sceptisch. "Syntens wees mij op het nut van deelname aan de DPC, maar ik dacht: eerst zien, dan geloven. De dag is heel goed bevallen. Vooral dankzij de goede match met Jan-Jaap Rietjens, die uitstekend in staat bleek om het proces te visualiseren en door de directe feedback van mij de ideeën verder kon verbeteren. Doordat we ieder soms op een andere manier naar bepaalde dingen keken, kwamen we steeds weer tot andere inzichten, en dat heeft uiteindelijk tot een goed resultaat geleid. Ook zie je tijdens een DPC waar andere ondernemers in hun proces tegenaan lopen en hoe zij dit aanpakken. Daar leer je van." Rietjens begon het ontwerpproces met het maken van een praatplaat. "Aan de hand van de vele schetsen werd de richting voor de vormgeving steeds duidelijker. Dat werkte heel verhelderend, zowel naar mij als naar de opdrachtgever. We gaan ook na vandaag samen verder om het gekozen design nog verder uit te werken."

Design Pressure Cooker(TM)

Elke euro die ondernemers investeren in design levert ⬠1,20 op, zo blijkt uit recent onderzoek van de Rotterdam School of Management. In de praktijk blijken met name MKB-ondernemers echter nog te weinig gebruik te maken van design. Om de samenwerking tussen ondernemers en ontwerpers te stimuleren, heeft Syntens Innovatiecentrum de Design Pressure Cooker(TM) ontwikkeld. Een DPC is een sessie van één dag waarin beide partijen samenwerken aan een concrete ontwerpvraag. Aan het eind van de dag liggen er schetsen, tekeningen en/of prototypen voor nieuwe producten of productverbeteringen. De methodiek is door de Technische Universiteit Eindhoven onderzocht en is bewezen succesvol.

MKB Design.Brabant

MKB Design.Brabant is een gezamenlijk project van de provincie Noord-Brabant, Syntens, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, de Brabantse Kamers van Koophandel en Design Connection Brainport. Doel is om binnen het bedrijfsleven en met name het MKB meer bewustzijn te creëren rondom de kansen die het samenwerken met ontwerpers biedt. Omdat nog te weinig bedrijven zich van de voordelen bewust zijn zal MKB Design.Brabant binnen de actielijnen Gezond, Groen en Vrij bedrijven en ontwerpers bij elkaar brengen om aan het einde concrete resultaten op te leveren: nieuwe producten, nieuwe dienstverlening en nieuwe 'experiences'. Kortom: innovaties, winst en succes voor beide partijen! Meer informatie: www.mkbdesignbrabant.nl.