HCC adviseert grote waakzaamheid bij certificaten DigiNotar

Persbericht van HCC

HCC, de vereniging van computergebruikers, adviseert met nadruk alert om te gaan met waarschuwingen die in de browser kunnen verschijnen over de veiligheid van certificaten van DigiNotar. Vooral ook omdat mogelijk meer valse certificaten van DigiNotar in omloop zijn, naast het certificaat waarmee de Iraanse overheid Gmailverkeer kon aftappen.

Afgelopen maandag werd bekend gemaakt dat in Iran Gmailverkeer kon worden afgetapt omdat een certificaat van het bedrijf DigiNotar na een hack was vervalst. Vandaag laat DigiNotar in een interview met Webwereld weten dat zij niet de garantie kunnen geven dat er geen andere valse certificaten circuleren.

Kies voor veiligheid
Bij diverse browsers kunnen verschillende mededelingen verschijnen over de betrouwbaarheid van de site. Je kunt, afhankelijk van de gekozen browser, een waarschuwing krijgen dat het certificaat niet te vertrouwen is. Je hebt dan de keuze om door te gaan naar de betreffende site of te stoppen. HCC geeft aan dat je zeer waakzaam moet omgaan met deze mededelingen. Arda Gerkens, directeur HCC: "Wij adviseren iedereen om voor veiligheid te kiezen en dus niet de site te openen. Ook al wordt er beweerd dat in 99,9% van de gevallen het certificaat te vertrouwen is, je blijft een risico lopen en dat moet je zeker vermijden."

DigiNotar heeft IT-beveiligingsbedrijf Fox-IT benaderd om onderzoek te doen naar de risico's. HCC raadt iedereen aan sites met waarschuwingen niet te bezoeken in ieder geval totdat de resultaten van dit onderzoek bekend zijn.

Over HCC
HCC is de gids in de digitale wereld. De vereniging met 100.000 leden stimuleert het delen van digitale kennis, kunde en ervaringen. HCC maakt een groot verschil voor iedere digitale consument; van beginner tot expert.




Razende Robot Reporter