Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Samenwerking voedingswetenschap en bedrijfsleven leidt tot concrete
resultaten
31 aug 2011
Onderdeel: Wageningen UR
Voeding, gezondheid en gedrag is één van de grote onderzoeksdomeinen
van Wageningen UR (University & Research centre). Het recent uitgegeven
boek âFood, Nutrition & Behaviour - Research for healthy eating,
healthy livingâ geeft aan hoe breed en gespecialiseerd het Wageningse
voedingsonderzoek is. In de uitgave worden concrete resultaten
beschreven die zijn geboekt dankzij de goede samenwerking van
voedingswetenschappers met het bedrijfsleven, overheidsinstanties en
gezondheidsinstellingen.
In de drie hoofdstukken van âFood, Nutrition & Behaviour - Research
for healthy eating, healthy livingâ wordt duidelijk hoe breed het
Wageningse voedingsonderzoek is. Onderzoekers in Wageningen bestuderen
hoe voedselpatronen kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, obesitas,
diabetes en kanker. Er wordt gekeken hoe verschillende groepen
consumenten gestimuleerd kunnen worden om een gezonde of duurzame
voedselkeuze te maken. Aan oplossingen voor voedselallergieën wordt
gewerkt. Evenals aan het ontwikkelen van vleesvervangers, het gezonder
maken van bestaande voedselproducten zonder verlies van smaak en het
beter conserveren van voeding.
Het eerste hoofdstuk is compleet gewijd aan de gezondheidseffecten van
voedsel op de mens; het tweede hoofdstuk beschrijft het onderzoek naar
eetgedrag en leefstijl; hoofdstuk drie gaat over voedselproductie,
-bewaring en -distributie. De auteurs, dr. Charon Zondervan en prof.
dr. Pieter van ât Veer, beschrijven per hoofdstuk negen themaâs; bondig
en met veel beeldmateriaal.
Showcases
Dat de voedingswetenschap ook tot heel nuttige, praktische toepassingen
leidt, wordt duidelijk uit de showcases die na ieder hoofdstuk belicht
worden. Dankzij de in Wageningen ontwikkelde kennis, de
state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten en een uitstekende samenwerking
met bedrijven, overheden en gezondheidsinstellingen, wordt er
bijvoorbeeld daadwerkelijk betere voeding geproduceerd; minder zout,
minder vet of beter geschikt voor mensen met een voedselallergie. En
een unieke samenwerking met het nabijgelegen Ziekenhuis Gelderse Vallei
heeft ertoe geleid dat zowel ondervoede als zwaarlijvige patiënten nog
beter begeleid kunnen worden.