Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Samenwerking voedingswetenschap en bedrijfsleven leidt tot concrete resultaten

31 aug 2011

Onderdeel: Wageningen UR

Voeding, gezondheid en gedrag is één van de grote onderzoeksdomeinen van Wageningen UR (University & Research centre). Het recent uitgegeven boek âFood, Nutrition & Behaviour - Research for healthy eating, healthy livingâ geeft aan hoe breed en gespecialiseerd het Wageningse voedingsonderzoek is. In de uitgave worden concrete resultaten beschreven die zijn geboekt dankzij de goede samenwerking van voedingswetenschappers met het bedrijfsleven, overheidsinstanties en gezondheidsinstellingen.

In de drie hoofdstukken van âFood, Nutrition & Behaviour - Research for healthy eating, healthy livingâ wordt duidelijk hoe breed het Wageningse voedingsonderzoek is. Onderzoekers in Wageningen bestuderen hoe voedselpatronen kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker. Er wordt gekeken hoe verschillende groepen consumenten gestimuleerd kunnen worden om een gezonde of duurzame voedselkeuze te maken. Aan oplossingen voor voedselallergieën wordt gewerkt. Evenals aan het ontwikkelen van vleesvervangers, het gezonder maken van bestaande voedselproducten zonder verlies van smaak en het beter conserveren van voeding.

Het eerste hoofdstuk is compleet gewijd aan de gezondheidseffecten van voedsel op de mens; het tweede hoofdstuk beschrijft het onderzoek naar eetgedrag en leefstijl; hoofdstuk drie gaat over voedselproductie,
-bewaring en -distributie. De auteurs, dr. Charon Zondervan en prof. dr. Pieter van ât Veer, beschrijven per hoofdstuk negen themaâs; bondig en met veel beeldmateriaal.

Showcases
Dat de voedingswetenschap ook tot heel nuttige, praktische toepassingen leidt, wordt duidelijk uit de showcases die na ieder hoofdstuk belicht worden. Dankzij de in Wageningen ontwikkelde kennis, de state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten en een uitstekende samenwerking met bedrijven, overheden en gezondheidsinstellingen, wordt er bijvoorbeeld daadwerkelijk betere voeding geproduceerd; minder zout, minder vet of beter geschikt voor mensen met een voedselallergie. En een unieke samenwerking met het nabijgelegen Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft ertoe geleid dat zowel ondervoede als zwaarlijvige patiënten nog beter begeleid kunnen worden.