Algemene Onderwijsbond

31-08-2011

Hommeles om de bruidsschat bij Groninger bestuur

De financiële situatie van het openbaar onderwijs in de stad Groningen is zo nijpend dat de leraarsalarissen eind dit jaar niet meer betaald kunnen worden, als er niet snel iets verandert. Volgens Openbaar Onderwijsgroep Groningen, O2G2, komt het door te krappe bruidsschat die de stichting bij de verzelfstandiging van de gemeente meekreeg. De AOb noemt de situatie warrig.

Vlak voor de vakantie kreeg al het personeel van O2G2 een brief van bestuursvoorzitter Marita Schreur. De boodschap: bij de verzelfstandiging van het bestuur heeft O2G2 onvoldoende geld meegekregen.

Er zou een bruidschat van 3,4 miljoen verstrekt zijn en een weerstandsvermogen van 13,6 miljoen. Dat is het verhaal van de gemeentelijke accountant Ernst & Young. `Bij het vaststellen van de jaarrekening 2010 heeft onze accountant KPMG echter moeten concluderen dat het weerstandsvermogen bij de start van de verzelfstandiging 21 duizend euro negatief was', schrijft Schreur. `Daarnaast is gebleken dat O2G2 dit jaar heeft afgesloten met een negatief resultaat van 4,5 miljoen euro.'

De financiële problemen zijn zo groot dat de leraarsalarissen volgens Dagblad van het Noorden eind dit jaar niet meer betaald kunnen worden, als er niets verandert. O2G2 is nu in gesprek met de gemeente. Die laat onderzoeken of de hoogte van de bruidsschat inderdaad onvoldoende is geweest. De uitkomsten van dat onderzoek worden in oktober verwacht. Eerder dan dat is de gemeente geenszins van plan financieel bij te springen.

Onrust
Intussen is er onrust bij het personeel. "Wij krijgen veel telefoontjes", vertelt AOb-rayonbestuurder Marja de Bree. Begrijpelijk, want er is meer aan de hand bij O2G2. Het blijkt dat er voor personele knelpunten helemaal geen geld was gereserveerd. Terwijl O2G2 personeelsleden in dienst heeft die al jaren volledig betaald thuiszitten.

Een ander lijk in de kast: het onderhoud van de 63 gebouwen. Daarvoor is niets gereserveerd. En de kwaliteit van het Groninger openbaar onderwijs laat ook nog eens te wensen over. Zo worden negen van de 21 openbare basisscholen aangemerkt als `zwak'. Landelijk ligt dit percentage op 6 procent.

Opblazen
O2G2 dreigt nu de verzelfstandiging op te blazen. Aangezien de gemeente de verantwoordelijke blijft over de financiën, is dit mogelijk. "De situatie staat op scherp", zegt rayonbestuurder De Bree hierover. "Ik denk dat de onderhandelingen over de verzelfstandiging inderdaad opnieuw gevoerd moeten worden."

Inzicht in de oorzaak van de problemen heeft De Bree onvoldoende. "Het is warrig. Wij hebben nog geen financiële stukken gekregen. Maar als 2010 inderdaad is afgesloten met een negatief resultaat van 4,5 miljoen, is er een groot probleem."

Reorganisatieplan
Er circuleert een reorganisatieplan dat de AOb via via in handen heeft gekregen. Een kleine 140 fte zouden moeten verdwijnen. Volgens O2G2 zijn bezuinigingen op passend onderwijs en het feit dat het bestuur nog gesubsidieerde banen had, debet daaraan. De Bree: "Het reorganisatieplan had ons voorgelegd moeten worden, maar dat heeft O2G2 niet gedaan." Voor de zomer stond er een principeafspraak voor overleg, maar die werd afgezegd. Nu gaat de AOb 26 september met O2G2 om tafel. In de tussentijd wordt er met de verschillende medezeggenschapsraden overlegd.

"Wanneer mensen vinden dat ze onzorgvuldig worden overgeplaatst, moeten ze zich melden bij de AOb", adviseert De Bree. "Op grond van eerdere afspraken kunnen er pas over twee jaar ontslagen vallen. Wij zullen zoveel mogelijk proberen dit te voorkomen. Het moet niet zo zijn dat de rekening voor de financiële problemen eenzijdig bij het primair proces wordt gelegd. Wij zullen ook kijken naar de kosten van het bestuursbureau." (LD)