UMC Utrecht


Opnieuw roze lintje voor borstkankerzorg

Het UMC Utrecht Cancer Center heeft opnieuw het roze lintje gekregen voor goede borstkankerzorg dat wordt toegekend door de BorstkankerVereniging Nederland (BVN). De criteria om het te verkrijgen werden dit jaar aangescherpt.

Uit de BVN-monitor blijkt dat 63 van de 91 ziekenhuizen voldoen aan de basiseisen die de BVN stelt aan borstkankerzorg. Vorig jaar scoorden nog 84 ziekenhuizen een voldoende.
De BVN heeft haar criteria aangescherpt om ziekenhuizen stimuleren de kwaliteit van zorg, vanuit patiëntperspectief, te verbeteren.

'Must haves'
Om het lintje te krijgen, moet een ziekenhuis voldoen aan een aantal vaste voorwaarden en minimaal zes van de acht basiseisen. Maar er zijn vier `must haves': het ziekenhuis voert minimaal vijftig borstkankeroperaties per jaar uit. Maximaal twintig procent van de patiënten heeft na de eerste borstsparende operaties achtergebleven kankerweefsel. Er is een structurele pre-operatief (minimaal wekelijkse) multidisciplinaire patiëntbespreking tussen in ieder geval: een chirurg met aandachtsgebied mammapathologie, een radioloog, een radiotherapeut, een patholoog, een internistoncoloog en een mammacareverpleegkundige/ verpleegkundig specialist. En ten slotte levert het ziekenhuis maandelijks patiënten aan die de CQI vragenlijst Mammacare invullen. Daarin worden de ervaringen van patiënten met borstkankerzorg geregistreerd.
woensdag 31 augustus 2011