Gemeente Enschede

Van Loenshof bijna klaar voor kunstvitrine en nieuwe banken

De gemeente is in de Van Loenshof begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de plaatsing van de vitrine met kunst en de `groenzitbanken'. In de vitrine komt een bijzondere serie beelden uit de gemeentelijke collectie die hierdoor voor iedereen te zien wordt. De `groenzitbanken' van natuursteen vervangen de huidige twee houten banken. De nieuwe inrichting van de Van Loenshof is bedoeld om deze straat aantrekkelijker te maken en past binnen het Actieprogramma Binnenstad. Het Actieprogramma Binnenstad is een samenwerking van de gemeente en partners om de binnenstad leuker en bekender te maken en meer bezoekers te trekken. Het ontwerp van de vitrine en de banken is in goed overleg met de ondernemers en de bewoners gemaakt.

De voorbereidende werkzaamheden bestaan uit het plaatsen van een natuursteenomranding. Op deze omranding wordt de vitrine geplaatst. Rondom de vitrine wordt ook natuursteenverharding aangebracht. Pas na plaatsing van de rand kunnen de maten van het benodigde glas worden opgemeten en besteld. Door de levertijd van het glas en de opbouw is de vitrine eind oktober klaar.

Serie beelden
De beelden die in de vitrine worden geplaatst zijn van de Vlaamse beeldhouwer Oscar Jespers (1887-1970). In 1964 kocht de gemeente een zevental beelden van deze beroemde beeldhouwer aan. De zeven beelden laten een dwarsdoorsnede uit het werk van de kunstenaar uit de periode 1924-1960 zien. De beelden tonen de beeldhouwers bekwaamheid in het werken in verschillende materialen (brons, marmer en hardsteen). Zes beelden komen in de vitrine; het zevende beeld staat al weer enige tijd op de Klokkenplas.