Kamer van Koophandel

Kamer van Koophandel pagina 1 van 1 Zuidwest-Nederland Aantal banen en investeringen blijft nog op peil
KvK: "Deuk in vertrouwen Zeeuws bedrijfsleven"
De sombere geluiden over de economie in verschillende delen van de wereld klinken nu ook in het Zeeuwse bedrijfsleven door. Van een recessie is nog geen sprake, maar het vertrouwen van de ondernemers in de regio heeft de afgelopen maanden een flinke deuk gekregen. Toch is de Zeeuwse ondernemer positiever gestemd dan zijn collega's in de rest van het land. Dit blijkt uit de economische barometer van de Kamer van Koophandel. Zeeuwse ondernemers zien de toekomst iets rooskleuriger in dan elders in het land. Positieve elementen zitten met name in het sterke herstel van buitenlandse omzet en investeringen in industrie. Qua personeelsontwikkeling laten vooral detailhandel en horeca een toename zien. Dit personeelseffect is vooraal een seizoensinvloed. "We zien dat het begin 2011 herstelde ondernemersvertrouwen nu halverwege het jaar weer een stap terug doet. Dit is duidelijk te verklaren doordat het internationale, financiële klimaat is verslechterd. De binnenlandse vraag stond al langer onder druk", stelt de KvK. Zeeuwse detailhandel en bouw somber
In het derde kwartaal ziet het ernaar uit dat ruim een kwart van het bedrijfsleven in de regio te maken krijgt met een omzetdip. In het tweede kwartaal zag nog maar 16% van de Zeeuwse bedrijven de omzet afnemen. Vooral de bouw en detailhandel zien hun omzet dalen. Wat betreft het verwachte investeringsniveau blijft het Zeeuws Bedrijfsleven redelijk op peil, in vergelijking met de rest van Nederland.
Het ondernemersvertrouwen wordt uitgedrukt in een index. Deze index is de som van negatieve en positieve verwachtingen van ondernemers over hun omzet, export, investeringen en werkgelegenheid. In het tweede kwartaal kwam de index in Zeeland uit op bijna +18. In het derde kwartaal zakt deze terug naar +2,4. Dit is een terugval naar het niveau van begin 2011. Landelijk zakt het ondernemersvertrouwen ook sterk terug, is nu zelfs licht negatief (van +12 naar -1,5). Vooral de verwachtingen ten aanzien van de omzet- en exportontwikkeling en de investeringen zijn verslechterd. Voorlopig blijft het Zeeuwse bedrijfsleven nog vrij positief over de winstontwikkeling.