Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Kwaliteitskeurmerk gezondheidssites goed initiatief

31 augustus 2011
De NPCF juicht het toe dat er een kwaliteitskeurmerk voor websites met medische en gezondheidsinformatie komt, het zogenaamde Zegelgezond. Dankzij dit zegel moet het vinden van goede en betrouwbare informatie op internet mogelijk worden. Dit staat in een artikel in Trouw vandaag. Directeur Wilna Wind: "Nu kunnen patiënten soms door de bomen het bos niet meer zien in het woud van informatie over gezondheid op internet. Daarom is het goed dat er een keurmerk komt dat de patiënt helpt bij het selecteren hiervan."

In Nederland zijn op dit moment naar schatting 15.000 websites over gezondheid en medische zaken, gericht op het grote publiek. Hun aantal groeit nog steeds, net als de bezoekersaantallen. Maar onduidelijk is hoe objectief en betrouwbaar ze zijn. Door het toekennen van een kwaliteitszegel moet de betrouwbaarheid van de verschillende sites worden vergroot.
Om het keurmerk Zegelgezond op een website te krijgen moeten bedrijven, maar ook bijvoorbeeld patiëntenorganisaties, huisartsen of apothekers hun site onder andere ter waardering voorleggen aan twee online-expertgroepen: vakexperts en publieksexperts. De eerste groep zal bestaan uit bijvoorbeeld artsen, apothekers en verpleegkundigen, de tweede uit sitegebruikers, zoals patiënten, leden van een patiëntenvereniging of bijvoorbeeld sporters. Beide groepen geven de site vervolgens een cijfer, dat naast het logo op de website moet komen te staan.

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars financiert de start van Zegelgezond. In het bestuur van de stichting zitten leden die zijn voorgedragen door de NPCF, CG-Raad, artsenorganisatie KNMG, Zorgverzekeraars Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.