Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


beter openbaar vervoer
Heraanleg Brusselse Havenlaan is nodig voor beter openbaar vervoer woensdag, 31 augustus 2011 11:15

TreinTramBus gekant tegen uitstel

Brussels minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels presenteerde maandag een plan voor de heraanleg van de Havenlaan, dat morgen door de voltallige regering besproken wordt. Reizigersvereniging TreinTramBus ziet heelt wat positieve elementen in de plannen: ze vormen een belangrijke schakel voor de verbetering van het openbaar vervoer rond het Noordstation.

Er is protest tegen de plannen omdat de typerende platanen en kasseien zouden verdwijnen. Reizigersvereniging TreinTramBus vindt echter dat deze nadelen niet opwegen tegen een aantal pluspunten van dit project en dat het tijd wordt om de plannen uit te voeren. Stefan Stynen van TreinTramBus: "De heraanleg is dringend nodig. Voor de bus tussen het Noordstation en het UZ Brussel verbetert daardoor de doorstroming, , maar ook voetgangers en fietsers krijgen eindelijk een correcte plaats. Momenteel is de Havenlaan voor voetgangers immers allesbehalve aantrekkelijk."

Op het terrein van Thurn en Taxis zijn bovendien een aantal ontwikkelingen gepland, die het verkeer in de omgeving alleen maar zullen doen toenemen. De huidige Havenlaan voldoet niet als belangrijkste toegang tot deze belangrijke site.

Worden de plannen niet uitgevoerd, dan verliest het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 4,7 miljoen euro aan schadevergoedingen en nieuwe studies, geld dat dan niet meer kan worden geïnvesteerd om de verkeersleefbaarheid op andere plaatsen te verbeteren.