Ziggo Dome: Het dak gaat erop

Persbericht van Ziggo Dome

'Het dak gaat erop!'
De dakconstructie van de Ziggo Dome wordt gemonteerd.

Amsterdam - 30 augustus 2011. Deze week is een begin gemaakt met het inhijsen van de dakliggers van de nieuwe concertlocatie van Nederland: de Ziggo Dome. Het dak gaat erop! Directeur Gert Jan Vos van hoofdaannemer Strukton spreekt van een cruciale mijlpaal op weg naar de oplevering van de grootste concertzaal van Nederland in 2012.

De vier belangrijkste dakliggers (ruggengraatliggers) van het zaaldak worden de komende twee weken op hun plek gehesen. Deze dakliggers liggen nu al in secties rondom het gebouw en op de zaalvloer. Onder een aantal secties is zelfs al de rigging gemonteerd.

Op maandag 29 augustus heeft kraanbedrijf Michielsens hun zwaarste mobiele kraan (700 ton) opgebouwd langs de Burg. Stramanweg in Amsterdam Zuidoost. Hiertoe wordt de Burg. Stramanweg (richting A2) een aantal dagen volledig afgesloten. Vanaf dinsdagmorgen worden verschillende secties van de liggers voor de zuidzijde van het dak op hun plek gehesen. Maandag 5 september wordt de kraan verplaatst naar De Loper. Hier zal dezelfde werkwijze worden herhaald voor de noordzijde van het dak.

Als tijdelijke ondersteuning voor het dak zijn er vier dubbele stempeltorens van ongeveer 25 meter hoog op de zaalvloer opgebouwd. Als de dakliggers zijn gemonteerd worden de stempeltorens verwijderd. Het dak zal dan een aantal centimeters inzakken. Na het monteren van de dakliggers zal de mobiele kraan de eerste van de drie torenkranen verwijderen.

De Ziggo Dome krijgt een dubbel dak, ter voorkoming van geluidsoverlast. Onderin de dakconstructie komt een zware vloer met 60 centimeter isolatie van minerale wol. Bovenop de dakconstructie komt nog een gasbetonvloer, het 'echte' dak. Directeur commerciële zaken van de Ziggo Dome Danny Damman legt uit: 'De unieke opzet van het gebouw maakt het mogelijk dat wij 365 dagen per jaar, 24 uur per dag haast onbeperkt geluid kunnen produceren zonder overlast voor onze buren.' Erik Molenaar, directeur van ontwikkelaar Black Box Real Estate B.V., voegt hieraan toe: 'Naast de eisen op het gebied van geluidsisolatie is het dak ongekend sterk. Per sectie van het dak kan het een gewicht van circa 100 ton dragen. Hiermee is de Ziggo Dome klaar voor de allergrootste muziekproducties van de toekomst.'

Kaderteksten:
De zwaarste sectie weegt meer dan 45 ton en kan niet door de mobiele kraan alleen worden getild. Een van de torenkranen zal 'meehelpen' tillen.

Er zijn 16 extra buispalen geheid waar de stempels van de mobiele kraan op steunen. Dit om te voorkomen dat de keldermuren worden weggedrukt door de gronddruk van de mobiele kraan. Deze palen moeten na het inhijsen weer worden verwijderd.

De grootste ruggengraatliggers zijn 90 meter lang 6 meter breed en 6 meter hoog.

*

Links:
http://www.ziggodome.nl



Razende Robot Reporter