Algemene Onderwijsbond

31-08-2011

Medicijnen geven is geen taak voor docent

Het geven van medicijnen behoort niet tot de taken van docenten. Ook als door bezuinigingen assistenten wegvallen, moeten zij die taak niet overnemen.

"Wij vinden dat er nu niet allerlei extra taken op het bordje van de docent terecht moeten komen, vanwege bezuinigingen." Het geven van een pilletje tijdens het middageten vindt Hélène Jansen, sectorbestuurder van de AOb voor het primair onderwijs, al te ver gaan.

De AOb krijgt veel vragen van leraren in hoeverre ze bepaalde extra taken kunnen weigeren. Dat gaat om verzorgende taken en toedienen van medicatie en medische handelingen. Volgens Jansen ligt het juridisch heel duidelijk, aangezien in de wet is vastgelegd aan welke bevoegdheden en bekwaamheden een docent moet voldoen. "Wij willen als AOb duidelijk grenzen stellen, vooral nu veel banen geschrapt worden."

Ze vreest dat docenten medicijnen moeten toedienen nu veel kinderen met een stoornis of een handicap aangewezen zijn op het regulier onderwijs. In het speciaal onderwijs gebeurt dat nu door medisch geschoolde onderwijsassistenten, die kunnen bijvoorbeeld een injectie of sondevoeding geven. "Sommige assistenten zijn opgeleid om leerlingen met een stoornis een zindelijkheidstraining te geven. Anderen hebben een extra getuigschrift voor het toedienen van injecties, daar zijn ook protocollen voor."

Met de bezuiniging van 300 miljoen op het passend onderwijs worden de banen van veel assistenten nu al geschrapt in het speciaal onderwijs. Bestuurders uit het regulier onderwijs zien het probleem wel, maar zeggen ook geen geld te hebben voor extra personeel dat de verzorging van leerlingen op zich kan nemen.

Vlak voor de zomervakantie werd tijdens een Kamerdebat over passend onderwijs duidelijk dat minister Marja van Bijsterveldt niet van plan is zich iets aan te trekken van de kritiek op haar plannen. Alleen voor de epilepsiescholen werd een regeling getroffen om te voorkomen dat zij geheel verdwijnen. Zelfs het uiterst kritische advies van de Evaluatiecommissie passend onderwijs lokte geen reactie uit.

De AOb vreest dat 6000 mensen hun baan verliezen en dat er geen landelijke richtlijnen komen voor de basiszorg. Een kind in Limburg kan daardoor wel eens heel ander zorgpakket krijgen dan in Zuid-Holland. Samen met anderen wil de AOb acties voeren rondom de behandeling van het wetsontwerp in de Tweede Kamer. (GvdM)