Waterschap Aa en Maas

getest

Nieuwe 2-fasenprofiel Kaweise Loop getest

Waterschap Aa en Maas is bezig het nieuwe 2-fasenprofiel (accoladeprofiel) van de Kaweise Loop op natuurlijke wijze te testen. De testfase is medio augustus gestart en loopt door tot in het voorjaar van 2011.

Afgelopen periode heeft het waterschap een traject van bijna 6 km van de Kaweise Loop flink onder handen genomen. De werkzaamheden zijn in het voorjaar van 2011 afgerond. Doel was het verbeteren de waterhuishouding en de visstand en het creëren van extra waterberging. Door de maatregelen slim te combineren, krijgen ook de natuur, de landbouw, het landschap en de recreatie een impuls.

Voordelen 2-fasenprofiel

Bij de herinrichting van de Kaweise Loop is op een aantal plaatsen een
2-fasen profiel gerealiseerd. Bij zo'n profiel bestaat de waterloop uit een relatief klein zomerprofiel (het zomerbakje) en een groter en breder winterprofiel (het winterbed). Op deze manier kunnen de voor- en nadelen van zowel een grote als een kleine waterafvoer opgevangen worden. Zo maakt een dergelijk profiel onder bijzondere omstandigheden waterberging mogelijk en biedt kansen voor flora- en faunaontwikkeling. Het kleinere zomerbakje bevordert voldoende stroming, waterdiepte en aan- en afvoer van oppervlaktewater. Tenslotte kan het winterbed benut worden als onderhoudspad voor regulier onderhoud en in geval van calamiteiten.

Praktijktest

In de praktijk moet natuurlijk blijken onder welke omstandigheden of combinatie van omstandigheden (bijvoorbeeld bij welke neerslaghoeveelheid en welk oppervlaktewaterpeil) welk deel van het waterloopprofiel gevuld wordt. Zo viel op 18 augustus in het beschouwde gebied in relatief korte tijd een hoeveelheid neerslag variërend van 20 tot circa 40 mm. Al met al kreeg de Kaweise Loop in kort tijdsbestek een flinke slok water te verwerken. Daarbij bereikte de waterloop een peil waarbij het winterbed deels onder water kwam te staan. Ook het ingerichte gebied Molenhof met ruimte voor het tijdelijk opvangen van piekafvoeren en de in het voorjaar aangelegde bekkenvistrap doorstond deze praktijktest van moeder natuur prima. Vorige week heeft het nog harder geregend en is het 2-fase profiel (nogmaals) getest, wederom met een goed resultaat.

Variatie in waterpeilen

Welke waterpeilen bereikt worden bij bepaalde hoeveelheden neerslag? Dat is nog onduidelijk. Daar moet de komende testperiode (die door loopt tot in het voorjaar van 2011) inzicht in geven. Het waterschap volgt de variatie in waterpeilen in deze periode op de voet. Zeker omdat het waterschap overweegt om dit waterloopprofieltype ook bij andere projecten toe te gaan passen. Inzet winterbed 2-fasen profiel Kaweise loop augustus 2011 (pdf)

Tot nu toe zijn de resultaten van de test in elk geval veelbelovend. Dagelijks bestuurslid Ernest de Groot is blij met deze positieve testresultaten: "Het project Kaweise Loop heeft ons watersysteem weer wat robuuster gemaakt. Dit is van belang vanuit hydrologisch en ecologisch perspectief. We combineren hier als waterschap beekherstel met het meer vasthouden van gebiedseigen water en kleinschaligere waterberging."