Syntens

Syntens werkt actief mee aan het project Het Nieuwe Veehouden. Dit is een leertraject dat nieuwe vormen van veehouden laat zien die agrariërs de weg wijzen naar de toekomst. Een toekomst met een duurzame plek voor een duurzame veehouderij. Samen met LTO Nederland en de Wageningen UR heeft Syntens meegewerkt aan de ontwikkeling van het programma dat nu in het voorjaar als pilot heeft gedraaid en waar nu vervolgsessies worden gehouden.

Syntens verzorgde niet alleen presentaties op de diverse sessies maar begeleidde ook enkele groepen. Er werden ook ondernemers uit het Syntens netwerk gekoppeld aan de projectgroepen.

Een aantal agrarische bedrijven zal in het vervolg via het netwerk van Syntens bezig gaan met het implementeren van de innovaties en juist niet-agro-(advies) bedrijven zoeken om te komen tot realisatie. Met name dat laatste is ook de kracht gebleken in het proces om juist expertise van buiten de sector te betrekken in het innovatieproces. Een mooi staaltje van inspirerend verbinden.

Het Nieuwe Veehouden is een leertraject
Veehouders staan voor ingrijpende keuzes voor de toekomst van hun bedrijf. Hoe ga je om met dierenwelzijn, met milieu, met de veranderende markt, met de omwonenden en met de maatschappij? Hoe houd je een rendabel bedrijf en hoe bouw je tegelijkertijd aan een duurzame toekomst? Iedereen maakt hierin eigen keuzes. Keuzes die passen bij de ondernemer, de onderneming en zijn/haar omgeving. Diversiteit en eigenheid zijn hierbij de sleutelwoorden. Het leertraject Het Nieuwe Veehouden is bedoeld voor veehouders uit de melkvee-, varkens- en pluimveehouderij die in korte tijd een eigen duurzaamheidslag willen maken met het eigen bedrijf. Vijf tot zeven veehouders gaan met hun adviseurs onder begeleiding op zoek naar de juiste vragen en naar passende oplossingen. Het Nieuwe Veehouden is een intensieve zoektocht van vier dagen in een periode van vijf weken. Na twee maanden volgt een terugkomdag.

In het najaar zal Syntens weer twee projecten begeleiden en gaan de reeds in gang gezette trajecten verder.

Meer informatie over Het Nieuwe Veehouden vindt u hier: www.hetnieuweveehouden.nl

Â