Nieuw-Vlaamse Alliantie




Jong N-VA wil grotere fiscale aftrekbaarheid van woonlening voor jongeren

klok 31 augustus 2011

Uit een recente enquête blijkt dat een op de drie jongeren financiële steun van de ouders nodig heeft voor de aankoop van een huis. Voor veel jongeren wordt een eigen huis kopen stilaan een onbereikbare droom. Jong N-VA wil daarom dat jongeren kunnen genieten van een grotere fiscale aftrekbaarheid van de hypothecaire lening voor hun woning.

Veel jongeren zien het kopen van een eigen woning nog steeds als een veilige investering in de toekomst. Zij hebben er dan ook veel voor over om die investering te kunnen doen. Want hoewel de woningprijzen het afgelopen jaar licht gedaald zijn, is de gemiddelde prijs sinds
2000 met maar liefst 115% gestegen.
De financiële inspanning die jongeren moeten doen, al dan niet met de hulp van de ouders, weegt dan ook loodzwaar. Omdat jongeren aan het begin van hun carrière ook niet bepaald grootverdieners zijn, neemt het afbetalen van de lening een heel grote hap uit het gezinsbudget weg.

Jong N-VA vindt dat de overheid de last die de aankoop van een huis op jongeren legt moet verminderen. Dat kan door de fiscale aftrekbaarheid van de hypothecaire lening te vergroten voor jongeren. Wie een eerste woning koopt zou voor een periode van zeven jaar moeten kunnen genieten van een verhoogde fiscale aftrek. Op die manier wordt hun koopkracht en levensstandaard beter gevrijwaard.

Een grotere fiscale aftrekbaarheid van de woonlening is meteen ook een gezinsvriendelijke maatregel. Jonge koppels die aan gezinsuitbreiding werken kunnen het extra geld maar al te goed gebruiken. Auteur(s): Kim Van Cauteren, Voorzitster Jong N-VA Contactinfo:

Kim Van Cauteren, Voorzitter Jong N-VA kim.vancauteren@jongnva.be