Provincie Noord-Holland

Oog in oog met de Van Brederodes?

31 augustus 2011 -

Tot en met 1 november zijn de gezichtsreconstructies van de middeleeuwse kasteelheer en -dame Willem en Hildegonde van Brederode te zien in de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid.

De driedimensionale gezichtsreconstructies van de 13e-eeuwse schedels zijn gemaakt in opdracht van de provincie Noord-Holland en krijgen in 2013 een plek in het nog te bouwen Archeologisch Informatiecentrum in Castricum.
Reconstructie Willem van Brederode Reconstructie Willem van Brederode

Reconstructie Hildegonde van Brederode Reconstructie Hildegonde van Brederode

Willem van Brederode was één van de voornaamste edelen van de graven Willem II en Floris V.
Willem had bezittingen in grote delen van Nederland en was dus een zeer aanzienlijk man. Door gezichtsreconstructie weten we nu hoe de bouwheer en - vrouwe van het Kasteel van Brederode (Santpoort) er vroeger uitzagen. Dat is uniek, omdat er nagenoeg geen afbeeldingen beschikbaar zijn van personen uit die periode en omdat veel adellijke begraafplaatsen door verwoesting verloren zijn gegaan. Deze skeletten zijn behouden omdat de botten na opgraving in beheer kwamen van de provincie Noord-Holland en zijn toegevoegd aan de collectie van het archeologisch depot in Wormer. Noord-Holland wil met de gezichtsreconstructies het rijke Noord-Hollandse verleden zichtbaar maken voor een breed publiek.
Willem en Hildegonde in vol ornaat Willem en Hildegonde in vol ornaat

Kijk voor meer informatie op de website van de Ruïne van Brederode.
---