Gemeente Alkmaar


Start onderzoek naar vernieuwing sportcomplex De Meent

Alkmaar, 31 augustus 2011

In het collegeprogramma van 2011-2014 is de uitbreiding en modernisering van Sportcomplex De Meent als één van de speerpunten benoemd. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten dat de initiatieffase van het project kan starten. In oktober 2011 worden de eerste stappen hiertoe gezet.

Wethouder Sport, Peter de Baat (VVD): "Vernieuwing van De Meent is een jarenlange wens van de gemeenteraad, op aangeven van de sport in Alkmaar. Na afloop van deze eerste, initiatieffase zal het gewenste toekomstig gebruik goed in beeld zijn en ruimtelijk uitgewerkt. Dan is ook de financiële haalbaarheid duidelijk. Wanneer alles meezit is de vernieuwde De Meent in 2014-2015 klaar voor gebruik."

De Meent
Sportcomplex De Meent is in de jaren zeventig in gebruik genomen. Op het moment huisvest het meerdere accommodaties waarvan de ijsbaan de meest prominente is. Het voorzieningenniveau en de uitstraling sluiten niet meer aan bij de hedendaagse normen. Ver- en nieuwbouw van het complex is daarom noodzakelijk.

Tekort aan sportruimte
In 2007 is uit onderzoek gebleken dat er een tekort is aan sporthalruimte in Alkmaar. Dit tekort wordt veroorzaakt door verhoging van sportparticipatie, uitbreiding van sporten in het onderwijs en een groei in de sportopleidingen. Een aantal verenigingen heeft daarnaast bij het Sportbedrijf Alkmaar verzoeken ingediend voor uitbreiding van activiteiten en accommodaties.

Westrand
Sportcomplex De Meent is een belangrijke accommodatie in het sport- en leisurecluster in de Westrand. Dit najaar wordt het Stedenbouwkundig Plan Van Eisen (SPVE) van de Westrand door het college besproken waarna de gemeenteraad het kan vaststellen. Het SPVE gaat in op de verdere ontwikkeling van een deel van de Westrand; het sportcluster. Hierbij horen ook de vestiging van het jeugdtrainingscomplex van AZ en de uitbreiding en modernisering van De Meent.