FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Chrysant d.d. 23 augustus 2011

FLORAHOLLAND (31 augustus 2011) - Op 23 augustus was er een vergadering met de FPC Chrysant en de Taskforce. Het doel van de vergadering was drieledig:

1. Informeren over concrete invulling van de plannen
2. Vaststellen waarover Taskforce en FPC het met elkaar eens zijn

3. Bepalen hoe we het gedragen krijgen in het vak

Gewicht en labeling blijven de kritische punten. Het idee van taskforce is om de nadruk op gewicht als aanduiding van kwaliteit te beperken door in de reguliere blokken maximaal 80 gram aan te geven. En hoewel de FPC erkent dat we als vak zijn doorgeslagen in het belang van gewicht, heeft men moeite met het aangeven van maximaal 80 gram bij partijen die feitelijk zwaarder zijn. Het idee is verder om een apart seizoensblok te introduceren dat vrij is van lengte en gewicht en waar zware chrysanten dus ook specifiek onder de aandacht kunnen worden gebracht. Dit blok staat later in het veilschema gepositioneerd en kan volgens de FPC als nadeel worden aangemerkt omdat alternatieven mogeliik toch ook al in de reguliere blokken zijn aangeboden. De FPC deelt de problematiek, heeft zorg en bezwaren bij de maatregel, maar kan vooralsnog geen beter alternatief neerleggen.

De FPC heeft aangegeven dat men kritisch moet zijn bij het verplichten van labeling. Omdat men verwacht dat de kostprijsverschillen hierdoor behoorlijk uiteen kunnen gaan lopen. Verder verwacht men dat een gedeelte van de aanvoerders geen grote investeringen kunnen doen voor de automatisering van het labelen. In september zullen er 2 grootschalige testen gehouden worden met labelen. Er worden dan inloopdagen georganiseerd, zodat aanvoerders inzicht kunnen krijgen in de verschillende systemen.

De definitieve plannen worden op dinsdagavond 11 oktober 2011 tijdens een bijeenkomst van het totale chrysantenvak in Bleiswijk gepresenteert. Noteert u alvast de datum en verdere details worden binnenkort middels een uitnodiging aan u kenbaar gemaakt.

De FPC is verder geïnformeerd over de plannen vanuit bestuur en directie om de ledenbetrokkenheid te gaan vergroten via de productlijn. De komende maanden zal er meer duidelijkheid komen.

FPC-leden worden door FloraHolland benoemd. Deze FPC-leden geven FloraHolland op persoonlijke titel adviezen. In de FPC Chrysant zijn de volgende aanvoerders vertegenwoordigd: M. Borst, E. van Helvoort, L. v.d. Lans, T. v.d. Lugt, R. Olsthoorn, R. van Schie, P. v.d. Werken en J. Westeringh.