Waterschap Rivierenland


Start aanleg verbinding natuurgebieden bij Sleeuwijk

Deze week starten Waterschap Rivierenland en Brabants Landschap met de ontwikkeling van de Zevenbansche Boezem, het natuurgebied bij Sleeuwijk. Verschillende maatregelen zorgen voor een betere waterkwaliteit, meer waterberging en een gunstiger milieu voor planten en dieren.

De Zevenbansche Boezem ligt langs het Afwateringskanaal-Noord bij snelweg A27 tegen de bebouwde kom van Sleeuwijk. Dit natuurgebied gaat deel uitmaken van een ecologische verbindingszone die Waterschap Rivierenland aanlegt. Een ecologische verbindingszone is een verbinding tussen natuurgebieden die ervoor zorgt dat dieren en planten zich kunnen verspreiden. In dit geval worden in de loop der tijd de oevers van de Boven-Merwede, de Zevenbansche Boezem, Uitwijksche Veld en het Pompveld met elkaar verbonden. Delen hiervan, zoals bij de Uppelse molen, zijn in het verleden al aangelegd.

Uitvoering

In de Zevenbansche Boezem komen geleidelijke overgangen tussen natte en droge natuur. Er komen flauw aflopende oevers die geschikt zijn als leef- en paaigebied voor vissen. Ook komt meer variatie in het bosgebied door selectief bomen te kappen en aan te planten. Bovendien wordt er een wandelroute aangelegd door het gebied: het Liniepad.

Water, natuur en cultuurhistorie

De maatregelen hebben verschillende effecten. Er komt meer ruimte voor water, waardoor de kans op wateroverlast in het Land van Heusden en Altena afneemt. Daarnaast zorgen flauwe oevers voor meer variatie aan water- en oeverplanten. Dit komt de waterkwaliteit ten goede en is ook gunstig voor vissen, amfibiën en vogels. Bovendien kunnen wandelaars vanaf het Liniepad genieten van natuur en cultuurhistorie. Het pad leidt langs onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals groepsschuilplaatsen en een kazemat.

Waterschap Rivierenland en het Brabants Landschap streven ernaar de werkzaamheden voor het einde van dit jaar afgerond te hebben. Meer informatie staat op de projectpagina op onze website.