Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 31 augustus 2011

Strengere vergunningvoorwaarden seksinrichtingen Achterdam

Per 1 september worden nieuwe strengere vergunningvoorwaarden van kracht voor de exploitatie van de seksinrichtingen aan de Achterdam. Een beslissing van burgemeester Bruinooge op nieuwe vergunningaanvragen van exploitant VOF Nool c.s. leidt er voorts toe dat de exploitatie van 27 van de 92 te sluiten ramen alsnog kan worden voorgezet.

Doel van de aangescherpte vergunningvoorwaarden, die gaan gelden voor alle exploitanten van seksinrichtingen aan de Achterdam, is de overlast rond de prostitutie in en om de Achterdam verder terug te dringen. Het gaat daarbij om de verplichting van de exploitant om:
- alleen werkruimten te verhuren aan prostituees die zich hebben geregistreerd bij het prostitutieloket van de gemeente
- een intakegesprek te houden met de prostituee waaruit mogelijke signalen van slachtofferschap van mensenhandel kunnen blijken. De exploitant is dan ook verplicht deze signalen te melden bij de burgemeester;
- bij de vergunningaanvraag een Verklaring Omtrent het Gedrag te overleggen Verder is al eerder besloten dat de sluitingstijd van de seksinrichtingen aan de Achterdam vervroegd wordt naar 01.00uur en daarop zal nu worden gehandhaafd.

Uitspraak
De uitspraak van de Raad van State van 20 juli jl. maakt duidelijk dat de burgemeester de vergunning voor de exploitatie van 92 prostitutieramen aan de Achterdam door VOF Nool terecht heeft geweigerd en dat deze derhalve per 31 augustus gesloten dienen te worden. In genoemde uitspraak is echter ook vastgesteld dat van de 92 ramen, die in het kader van één aanvraag voor een exploitatievergunning in het geding waren, er 27 niet als "besmet" zijn aan te merken, d.w.z. niet panden zitten die in verband staan met mogelijk criminele activiteiten. Omdat de inzet in procedure was weigering van één aanvraag voor een exploitatie-vergunning kan in de uitspraak voor wat betreft de juridische doorwerking geen onderscheid worden gemaakt tussen besmet en niet besmet. Alle ramen mogen in principe dus worden gesloten. Maar het feit dat VOF Nool c.s. na de uitspraak de huur- en exploitatieovereenkomsten met de eigenaren van de besmette panden heeft beëindigd, maakt dat er geen belemmeringen meer zijn om de gevraagde vergunningen te verlenen voor de 27 overblijvende ramen. Voorts lag er nog een aanvraag voor een pand met 7 nieuwe ramen, waar ook vergunning voor is verleend.

Nieuwe vergunningaanvragen
De maatschap Nool heeft in november 2010 voor alle in het geding zijnde panden separate aanvragen voor exploitatievergunningen ingediend. Die aanvragen zijn hangende de Raad van State procedure aangehouden. Voor de besmette panden zijn recent de betreffende aanvragen ingetrokken. Op die van de niet besmette panden moet nu na de uitspraak dus alsnog een besluit worden genomen. Omdat weigering voor de niet-besmette panden niet in de rede ligt heeft de burgemeester beslist dat voor de desbetreffende 27 ramen vergunning wordt verleend. Samen met de ramen van de overige vier exploitanten zijn er vanaf 1 september totaal nog een kleine 70 ramen op de Achterdam in bedrijf. Op 1 september controleert de gemeente of de 65 ramen, die op grond van de uitspraak van de Raad van State wel gesloten dienen te worden ook daadwerkelijk gesloten zijn. VOF Nool c.s. heeft eerder aangegeven dit tijdig te zullen doen.

Brede aanpak
De nieuwe vergunningvoorwaarden maken deel uit van een bredere aanpak om de overlast en criminaliteit rond de prostitutie op de Achterdam tegen te gaan. Naast toepassing van de wet BIBOB en het aanscherpen van de vergunningvoorwaarden, zijn dit onder meer maatregelen tegen mensenhandel, uitbreiding van het (camera-) toezicht, openstelling van een zorgcentrum voor prostituees en het nemen van planologisch maatregelen. De gemeente houdt oog op mogelijke 'verdringingseffecten' door sluiting van ramen in de Achterdam naar woonwijken.