Inspectie v/h Onderwijs


Tevredenheidsonderzoek over inspectiebezoek

31 augustus 2011

De inspectie onderzoekt regelmatig hoe scholen in het primair en voortgezet onderwijs inspectieonderzoek ervaren. Zo ook in de periode januari-oktober 2010: alle 1891 bezochte basisscholen en 223 scholen voor voortgezet onderwijs kregen na het verschijnen van het onderzoeksrapport digitaal een vragenlijst aangeboden. De helft van de scholen heeft deze ingevuld.

De scholen geven de inspectie voor het hele onderzoek gemiddeld een 7,5. Vier op de vijf scholen zijn tevreden over de uitvoering van het onderzoek, het uiteindelijke rapport en de eventueel gemaakte verbeterafspraken. Een zelfde deel heeft naar eigen zeggen profijt gehad aan het inspectieonderzoek.

Het onderzoek draagt punten aan die aandacht verdienen. Ruim een kwart van de scholen vindt dat het voor het oordeel uitmaakt welke inspecteur de school bezoekt. Ook is meer dan een op de vijf scholen ontevreden over de manier waarop de inspectie de leerresultaten bepaalt.

De regelmatig uitgevoerde tevredenheidsonderzoeken zijn voor de inspectie belangrijk om de interne kwaliteitszorg te verbeteren. Daarom onderzoekt zij manieren om de respons op de tevredenheidsonderzoeken te verhogen.

Stuur door

Meer informatie


* Tevredenheidsonderzoek primair onderwijs: januari - oktober 2010 PDF-bestand, 61kB

* Tevredenheidsonderzoek voortgezet onderwijs: januari - oktober 2010

PDF-bestand, 53kB

Zie het origineel