Gemeente Aalsmeer

toekomstplannen herenweg verwerkt

Inspraakreactie toekomstplannen herenweg verwerkt

In mei heeft het college van burgemeester en wethouders het concept Masterplan voor de Herenweg en omgeving vastgesteld. Vervolgens heeft de gemeente een goed bezochte inloopavond georganiseerd en heeft het plan ter inzage gelegen. De gemeente heeft circa 25 reacties van burgers gekregen, die zo mogelijk worden meegenomen in de verdere visievorming.

In het concept Masterplan Herenweg en omgeving staan de uitgangspunten voor de verdere ontwikkeling van dit gebied. De gemeente wil graag de kwaliteiten van dit gebied versterken door samenhang te creëren tussen verschillende losse initiatieven. Zo zijn binnen het plan `gaten in het lint' gedefinieerd voor beide zijden van de weg. Dit zijn locaties waar toekomstige bebouwing wordt toegestaan, maar waarbij het zicht op de plas behouden blijft. Ook heeft de gemeente gezocht naar een landschappelijk verantwoorde inpassing van het grond- en baggerdepot aan de zuidwestelijke zijde van de Herenweg en ziet zij kansen voor natuurlijke wandelroutes en mogelijkheden om de fietsroute langs de Westeinderplassen aantrekkelijker te maken.

Zo'n 25 om- en aanwonenden hebben een reactie gegeven op het plan. Uit de reacties blijkt onder andere dat veel omwonenden zich konden vinden in de beschrijving van de kwaliteiten van de Herenweg, maar dat zij huiverig zijn voor meer recreatie en woningen in het gebied vanwege mogelijke overlast en toename van verkeersdrukte. Ook de locatie van het baggerdepot roept vragen op van omwonenden. De gemeente zal de reacties meenemen in de verdere visievorming. Voordat het Masterplan door de Raad wordt vastgesteld wordt eerst de instemming van het ministerie van VROM afgewacht voor de bouw van nieuwe woningen in de LIB-4 zone. Deze instemming wordt op korte termijn verwacht. Naar verwachting wordt het definitieve Masterplan Herenweg in oktober vastgesteld.

Nieuw Calslagen

De planvorming rondom het nieuwbouwplan Nieuw Calslagen kent een eigen traject. Het Visiedocument voor Nieuw Calslagen zal naar verwachting in het najaar 2011 gereed zijn en worden vastgesteld door de Raad. Omwonenden worden dan uitgenodigd desgewenst in te spreken. Ook wordt daarna een bestemmingsplanprocedure opgestart met bijbehorend inspraaktraject.