Gemeente Alkmaar


Bewegwijzering naar Centrum verbeterd

Alkmaar, 31 augustus 2011

Binnenkort wordt in Alkmaar nog duidelijker aangegeven waar de parkeervoorzieningen in de stad te vinden zijn. De routes naar het centrum van Alkmaar worden beter bewegwijzerd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag 30 augustus besloten.

Jan Nagengast (wethouder Bereikbaarheid & Duurzaamheid): "Juist in een tijd waarin het ondernemersklimaat moeilijk is, is het belangrijk op alle mogelijke manier een uitnodigende, goed bereikbare stad te zijn voor onze bezoekers. Een goede bewegwijzering naar het centrum langs de parkeergarages maakt daarvan onderdeel uit."

Samen met de ondernemers wil de gemeente Alkmaar een economisch sterk centrum houden. Een goed bereikbare stad is daarbij een voorwaarde.

Duidelijke routes
Alkmaar heeft een ruim parkeeraanbod, in en rond het centrum zijn 5000 parkeerplaatsen, maar de bewegwijzering naar het centrum kan beter. In overleg met Ondernemend Alkmaar is een voorstel tot verbetering gemaakt. In de nieuwe situatie bestaat in de bewegwijzering de splitsing `Centrum', `Centrum Overstad' en `Centrum binnenstad'. Dit voorkomt onnodig (zoek)verkeer tussen de garages of wachten bij de verkeerde garage. Voordat bezoekers op de centrumring komen, moeten zij kunnen zien waar zij zich bevinden op de parkeerroute. De route wordt tevens door een markering op de lichtmasten aangegeven. Bij de toegangen ruim voor de Friesebrug moet duidelijk worden op welke wijze de parkeerders moeten voorsorteren voor de Karpertongarage en voor Overstad. Andersom moet bij de Friesebrug en bij de Karpertongarage duidelijk worden aangegeven hoe men de stad weer verlaat. Het is ook de wens van de ondernemers dat op de parkeer- en route-informatiesystemen de beschikbare aantallen in de parkeergarages genoemd worden. Nu wordt met het PRIS-systeem alleen aangegeven dat een parkeergarage 'vol' is. De gemeente wil dit voorstel in de komende periode verder uitwerken.

Anjo Douma (Ondernemend Alkmaar): "Wij hebben geconstateerd dat de bewegwijzering gedateerd was en dat er verbetering nodig was om consumenten en bezoekers welkom te heten in het Centrumgebied. Wij zijn erg positief over de samenwerking, het feit dat onze voorstellen goed zijn ontvangen en met de snelheid waarmee een en ander verwezenlijkt wordt. Zowel de toerist, als de regio bezoekers kunnen straks snel en duidelijk de kortste route naar de parkeergarages nemen."

Uitwerking
Het voorstel is uitgewerkt door Stichting Bewegwijzering Nederland (SBN). Het plan resulteert in een aanpassing van de bewegwijzering op 16 kruispunten, waarbij 43 borden worden gewijzigd. Bijvoorbeeld bij het kruispunt Schagenweg/ Nollenweg, de Bergerhoutrotonde en de Friesebrug.
De kosten van de aanpassing van de bebording worden geraamd op 120.000 euro. Verwacht wordt dat de nieuwe bewegwijzering nog in 2011 uitgevoerd kan worden.

Verkeersbord1

Verkeersbord2

Verkeersbord3 Hierboven voorbeelden van de borden met de verwijzing naar Centrum Binnenstad en Centrum Overstad.

Er bestaat de mogelijkheid om de gebieden nog nader aan te duiden met bijvoorbeeld een stoel voor de meubel boulevard en een winkelende vrouw voor het winkelgebied.