Symantec

Norton heeft Nederlandse ouders gevraagd naar de online ervaringen van hun kinderen. Het onderzoek laat zien dat 1 op de 6 kinderen (16%) betrokken is geweest bij een online pest incident. Hiervan zegt 81% dat hun kind het slachtoffer was, 14% geeft toe dat hun kind de pester was.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste ouders (59%) regels opstellen over welke activiteiten hun kind online mag uitvoeren. Zij vertrouwen erop dat hun kind zich houdt aan deze afspraken, maar bijna de helft van de ouders geeft toe niet precies te weten wat hun kind op het internet doet. De grootste angst hierbij is dat hun kind ongepast materiaal bestemd voor volwassenen tegenkomt (20%) of in contact komt met een kinderlokker (18%). Dit geldt met name voor ouders van meisjes.

"Ook al wordt er binnen het gezin over gesproken en worden er afspraken gemaakt, als ouder vind ik het minstens zo belangrijk om zelf een goede kennis te hebben van sociale netwerk sites", zegt Simone van Zuylen, Marketing Manager Benelux bij Norton. "Net zoals in de niet-virtuele wereld is het belangrijk betrokkenheid te tonen. Soms zijn ouders blind voor de snel ontwikkelende voorkeuren en interesses van hun kinderen. Het leren instellen van privacy settings van sociale netwerk sites om persoonlijke gegevens goed af te schermen en de noodzaak om wachtwoorden goed te beschermen, maken kinderen ervan bewust welke risico's ze lopen online. Daarnaast is het goed om bekend te zijn met de profielpagina's - en gebruikersnamen van je kinderen zodat je weet hoe zij zich online voordoen."

Andere uitkomsten onderzoek

* Online gedrag via sociale netwerken: Sociale netwerken zijn de meest gebruikte kanalen (81%) online te pesten. De daarop volgende kanalen zijn mobiele telefoons (14%) en email (11%).
* Reactie op online pesten: Als er sprake is van online pesten dan gaan de meeste ouders (66%) met hun kinderen in gesprek en wordt er samen besloten actie te ondernemen om het pesten te stoppen. Slechts 1 op de 10 ouders neemt zelf het heft in handen en treft maatregelen om het pesten te stoppen zonder dit met zijn/haar kind te bespreken.

* Controle over online gedrag: De meeste ouders (59%) stellen regels op over welke activiteiten hun kind online mag uitvoeren. Zij vertrouwen erop dat hun kind zich houdt aan deze afspraken. Een ander veelgebruikt middel om het online gedrag van kinderen in de gaten te houden, is het plaatsen van de computer in de woonkamer of en andere centrale ruimte in het huis (44%), het beperken van de tijd die ze online mogen besteden (29%) en het regelmatig bekijken van de browser geschiedenis (27%).

* Grootste angst: Een kwart van de ouders maakt zich geen zorgen over de online activiteiten van hun kinderen. De ouders die zich wel zorgen maken, zijn met name bang dat hun kind ongepast materiaal tegenkomt (20%) of dat hun kind in aanraking komt met een online kinderlokker (18%). 12% maakt zich zorgen over online pesten.
* Online familie software: Slechts een vijfde van de ouders maakt gebruik van online software om inzicht te krijgen in de online activiteiten van hun kind. Deze software wordt vaker door de moeder geïnstalleerd (24%) dan door de vader (15%).
* Meisjes tegen de jongens: het onderzoek laat een klein verschil zien tussen jongens en meisjes betrokken bij online pesten. 16,5% van de ouders geeft aan dat hun dochter betrokken is geweest bij online pesten en 13% hun zoon.

* Praten met je kind: Ruim de helft (58%) van de ouders voert open gesprekken met zijn/haar kind over wat er binnen het online leven van hun kind afspeelt. Echter, een derde van alle ouders geeft aan dat zij soms het gevoel hebben niet alles te kunnen controleren doordat activiteiten ergens anders plaatsvinden (bijvoorbeeld internet op school, op de mobiele telefoon of bij een vriendje/ vriendinnetje thuis). De groep die nauwelijks een idee heeft wat hun kind online bezighoudt is heel klein (6%).

"Een gratis tool zoals Norton Online Family kan onrust wegnemen en is voor ouders een geweldig hulpmiddel om op een goede manier met hun online gedrag van hun kinderen om te gaan- niet alleen over hun favoriete bronnen van muziek, foto's of spellen, maar ook over veilig surfen en gedrag op sociale netwerk sites." vult Van Zuylen aan.

Over Norton Online Family
Norton Online Family is ontwikkeld door Norton in samenwerking met internationale deskundigen op het gebied van internetbeveiliging, ouderlijk toezicht en kindergedrag. Het is de eerste kosteloze oplossing die ouders de hulpmiddelen biedt die ze nodig hebben om het online leven van hun kinderen te volgen en een dialoog met hen aan te gaan over veilig gebruik van internet. Norton Online Family is wereldwijd verkrijgbaar.

Over Norton van Symantec
De Norton-producten van Symantec beschermen consumenten tegen cybercriminaliteit met behulp van technologie als antivirus, anti-spyware en internet security. Tegelijkertijd verbruiken de producten van Norton weinig systeembronnen. Het bedrijf levert ook diensten als online backup, PC-TuneUp en Ouderlijk toezicht. Word vriend van ons op Facebook en volg @Norton_NL op Twitter.

Over Symantec
Symantec is wereldwijd toonaangevend als leverancier van beveiligings-, opslag- en systeembeheeroplossingen waarmee zowel bedrijven als particulieren hun informatie kunnen beveiligen en beheren. Onze software en services bieden completere en efficiëntere bescherming tegen meer risico's op meer verschillende punten, en zorgen voor de nodige betrouwbaarheid bij het gebruik en de opslag van gegevens. Meer informatie is te vinden op www.symantec.com.

Deze uiteenzetting van de toekomstige productplanning heeft een voorlopig karakter. Alle datums van toekomstige productintroducties worden onder voorbehoud vermeld. Het exacte tijdstip van toekomstige productintroducties en geplande wijzigingen van de productfunctionaliteit zal naar eigen inzicht door Symantec worden bepaald. De informatie over dergelijke introducties dient daarom niet te worden beschouwd als een bindende belofte van Symantec, en mag dientengevolge niet worden gebruikt als uitgangspunt voor inkoopbeslissingen.

Voor verdere persinformatie, Engelstalige persberichten, fotografie of een interview kunt u contact opnemen met Anette Hendrickx of of Bibi Bemelmans Fleishman-Hillard Amsterdam:

Tel: +31 (0) 20 406 5930
E-mail: Norton_NL@fleishman.com