Ingezonden persbericht


31 augustus 2011

Kenmerk: 2011/15933

Stadsdeel Zuid neemt standpunt in over fietspassage Rijksmuseum ^

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid heeft het Programma van Eisen voor de openbare ruimte bij het Rijksmuseum vastgesteld. Hierin is opgenomen dat het stadsdeel de fietspassage onder het Rijksmuseum niet altijd wil openstellen voor fietsers. Vanaf de opening van het Rijksmuseum in 2013 wil het stadsdeel onderzoeken welke tijdstippen zich het beste lenen voor opening van de doorgang voor fietsers.

Het stadsdeel wil in 2013 onderzoeken op welke wijze de verkeersveiligheid gegarandeerd kan worden en op welke momenten gedurende bijvoorbeeld de openingstijden van het museum de passage opengesteld kan worden voor fietsers. Om dit goed te onderzoeken zal de tunnel de eerste maand na de opening van het Rijksmuseum gesloten zijn voor fietsers.

Harde eis om de passage niet altijd open te stellen voor fietsers is wel dat er een volwaardige fietsroute om zowel de linker- als de rechterkant van het museum komt te liggen, in combinatie met de hoogwaardige route door het museum heen. Ook moeten de fietsers goed op de hoogte worden gesteld over de momenten waarop de passage open is voor fietsverkeer. Naast het gedeeltelijk sluiten van de passage voor fietsers, wil het stadsdeel brommers en scooters helemaal weren uit de passage.

Het stadsdeel baseert zich bij haar besluit op een nog vertrouwelijk compilatierapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) waarin de verkeersveiligheid van de onderdoorgang is onderzocht. Dit rapport wordt binnenkort openbaar. Daarnaast is de uitgesproken wens van het Rijksmuseum om evenementen in de onderdoorgang te organiseren een belangrijk argument.


---

Noot voor de redactie,