Grolsch scherpt doelstelling energiebesparing aan van 20% naar 35%

Persbericht van Koninklijke Grolsch NV

Grolsch scherpt doelstelling energiebesparing aan van 20% naar 35% - Grolsch bespaarde afgelopen jaar ruim 7,5% op energieverbruik -

Bierbrouwer Grolsch heeft het afgelopen jaar op haar totale energieverbruik - elektriciteit en gas - een forse besparing van ruim 7,5% behaald. Dit is bijzonder omdat het jaar ervoor ook al een besparing van 8,5% is gerealiseerd op energieverbruik. De gerealiseerde besparingen zijn zodanig dat Grolsch ervoor kiest haar energiedoelstelling aan te scherpen van 20% naar bijna 35% energiebesparing in 2015. De totale energiebesparing gedurende het afgelopen jaar bedroeg 8,61 MJ per hectoliter bier. Deze besparing staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse verbruik van ongeveer 275 huishoudens. Vandaag publiceerde Grolsch haar resultaten op het gebied van Duurzaam & Verantwoord Ondernemen van het afgelopen jaar. Het verslag met daarin een nadere toelichting op de verschillende resultaatgebieden is te vinden op www.koninklijkegrolsch.nl.

Bier brouwen kost energie; niet alleen het brouwproces, maar ook het vervoer van de bieren, de fabricage van de flessen en het koelen van het eindproduct. Om het milieu te sparen probeert Grolsch het energieverbruik verder terug te dringen. Dat gebeurt aan de hand van energie-efficiënte investeringen. Grolsch bespaart daarmee geld en middelen en vermindert de uitstoot van broeikasgassen. In 2015 wil Grolsch het energieverbruik terugbrengen met bijna 35 procent ten opzichte van 2005.

Concrete besparingsprojecten
Grolsch heeft haar energieverbruik het afgelopen jaar met een aantal concrete projecten fors weten te reduceren. Zo slaagde de brouwer erin het warmteverlies in de brouwerij te beperken door hergebruik van warm water, het verlagen van de watertemperatuur in bepaalde onderdelen van het proces en een verbeterde isolatie. Door de ventilatie in de brouwerij en de kantoren efficiënter in te stellen bespaarde Grolsch 10 procent van haar elektriciteit. Tevens leverde het verlagen van de druk in de stoomketels een energiebesparing op, die tevens resulteerde in een rendementsverbetering van de ketels met ongeveer 1 procent.

Vier speerpunten
Om duurzaam en verantwoord te kunnen ondernemen maakt Grolsch gebruik van de duurzaamheidstrategie 'Ten Priorities. One Future.' van moederorganisatie SABMiller. Grolsch kiest hierbij voor vier speerpunten. Naast het verminderen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot zet Grolsch zich ook in voor verantwoord alcoholgebruik, het verminderen van waterverbruik en het besparen en hergebruiken van verpakkingen. In de resultaten die Grolsch vandaag publiceerde zijn de ontwikkelingen van afgelopen jaar op alle vier de speerpunten te vinden.

*

Links:
http://www.koninklijkegrolsch.nl



Razende Robot Reporter