Nederlands Uitgeversverbond

beurs

GAU, RDC, Libridis en Selexyz gezamenlijk naar één week beurs


* 30 augustus 2011

De afgelopen maanden is er intensief overleg geweest tussen verschillende organisaties in de boekenbranche om de mogelijkheden te onderzoeken voor het behalen van efficiency bij de organisatie van de retail- en of inkoopbeurzen voor boeken.

Het resultaat van deze besprekingen is dat de bedrijven RDC, Libridis en Selexyz samen met de GAU-organisatie hebben besloten om op één locatie in vijf werkdagen een beurs te laten plaatsvinden. De uitgevers hoeven niet meer drie opeenvolgende weken de verschillende boekverkopers te woord te staan, maar kunnen in vijf werkdagen alle gesprekken voeren. Voor de ondernemer betekent dit dat hij jaarlijks minder tijd kwijt is aan het bezoeken van de beurzen en zodoende efficiënt kan inkopen. De beurzen in 2012 worden in ieder geval georganiseerd in het Expo Center in Houten.

In de praktijk worden er feitelijk twee beurzen georganiseerd op één locatie. De Retail Market vindt plaats op maandag, dinsdag en woensdag en staat in het teken van de zelfstandige ondernemers en boekverkopers die op uitnodiging van de GAU, RDC en Libridis aanwezig zijn. Op woensdag, donderdag en vrijdag vinden de gesprekken plaats tussen uitgevers en de boekverkopers van Selexyz. 'De woensdag is daarmee een dag van overlap tussen beide beurzen en de praktische invulling hiervan wordt de komende weken in detail verder uitgewerkt', aldus Koen Mastenbroek. 'In feite gaat het om het "achter elkaar zetten" van twee beurzen op één locatie' vult Mastenbroek aan.

'Wij zien deze stap als een goede, maar tevens noodzakelijke stap in de juiste richting. Wij zien reële mogelijkheden voor verdere verbetering en professionalisering in de toekomst', aldus Amin Usman van RDC. 'De gesprekken worden door alle partijen als zeer constructief ervaren en de sfeer is erg goed. Alleen over de kwaliteit van de koffie moeten de partijen nog eens goed om tafel, want de keuze voor "Nespresso" of "kannen met koffie" kan het plezier immers altijd nog bederven', aldus de lachende Amin en Koen.

De komende weken vindt er nog overleg plaats tussen de partijen om de praktische planning en organisatorische puntjes op de "i" te zetten voor de Retail Market en de Selexyz beurs. "Zodra we hierover meer kunnen vertellen, zullen wij verdere communicatie verzorgen naar alle betrokkenen", aldus Amin Usman en Jesse Kröger.

De najaarseditie van de GAU BoekenVakbeurs is de laatste die in Hoevelaken plaatsvindt. De GAU wil benadrukken dat de beëindiging van het contract met Intres niets te maken heeft met de door hen geboden service. De dienstverlening die zij het afgelopen jaar hebben verleend tijdens de drie GAU BoekenVakbeurzen was uitstekend.