Kamer van Koophandel

Ondernemers houden moed

woensdag 31 augustus 2011

Ondernemers houden moed

Ondanks de turbulentie op financieel, economisch en politiek gebied verwacht driekwart van de noordelijke ondernemers dit kwartaal zijn omzet op peil te kunnen houden of zelfs te kunnen vergroten. Niettemin liggen de verwachtingen op een lager niveau dan in het tweede kwartaal. Voor een deel is dat toe te schrijven aan seizoensinvloeden.

Bijna een kwart (24 procent) van de ondernemers in Noord-Nederland verwacht dat hun omzet in het derde kwartaal zal dalen; 16 procent voorziet een stijging. Alleen de zakelijke dienstverlening en de horeca kennen meer 'stijgers' dan 'dalers'. Voor het totale bedrijfsleven komt het saldo van positieve en negatieve antwoorden op de vraag naar de omzetverwachting uit op -8 procent, in vergelijking met -1 procent in het derde kwartaal van 2010 en +22 procent in het tweede kwartaal van 2011.

Met name in de industrie wordt de omzetontwikkeling sterk beïnvloed door de export. Ook de afzet in het buitenland staat onder druk door de verslechterde economische situatie. Per saldo verwacht 12 procent van de exporterende bedrijven een afname. Vorig jaar hielden in hetzelfde tijdvak de bedrijven met een stijging en met een daling elkaar in evenwicht. De gevolgen voor de werkgelegenheid zijn vooralsnog beperkt. Bedrijven met groei en krimp van het personeelsbestand houden elkaar nagenoeg in evenwicht.

Meer starters, minder faillissementen
Hoewel de economische vooruitzichten op korte termijn minder gunstig lijken te zijn, blijven veel mensen het ondernemerschap zien als een uitdaging. Tot en met juli 2011 schreef de Kamer van Koophandel Noord-Nederland 6900 startende ondernemingen in, 12% meer dan in dezelfde periode van 2010. Het aantal ondernemingen waarvan in het eerste halfjaar het faillissement werd uitgesproken daalde van 332 tot 294.

Bron: KvK Noord